Predjsednica Еvropske komisije

Fon der Lajen: Kosovo da prihvati ZSO, od Srbija očekujemo priznanje

  • Izvor: RT Balkan
  • 30.10.2023. 16:08

Predjsednica Еvropske komisije Ursula fon der Lajen ponovila je evropski stav da bi tzv. "Kosovo" trebalo uspostaviti Zajednicu srpskih opština, a Srbija da defakto prizna "Kosovo".

Nakon sastanka s predsjednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani, predsednica ЕK je rekla da je nacrt statuta koji su nedavno predložili evropske diplomate ključan za ukidanje kaznenih mjera koje je ЕU ranije ove godine uvela protiv Prištine, nakon porasta tenzija.

"O čemu sam razgovarala s predsjednicom i o čemu ću razgovarati s premijerom je ono što možemo učiniti da uklonimo (kaznene) mjere. Ovde je pitanje nacrta statuta u središtu rasprava i praktično to je važan korak naprijed u normalizaciji odnosa između 'Kosova' i Srbije. To je ključno i sigurno će otvoriti vrata za pristup planu širenja (ЕU). Radimo u tom smjeru. Ovdje bi trebalo da obe strane odrade svoj dio posla", rekla je Fon der Lajen, prenosi Radio Slobodna Еvropa.

Košarac: Ponovo se vraćamo na opasne prakse ignorisanja stavova Srpske

Košarac: Ponovo se vraćamo na opasne prakse ignorisanja stavova Srpske

Upitana hoće li ЕU postaviti uslove ili sankcije Srbiji, budući da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da ne može u potpunosti provesti dogovoreno u pravcu normalizacije odnosa, Fon der Lajen je rekla da će tokom posjete Beogradu u utorak, 31. oktobra, razgovarati o koracima prema defekato priznanju tzv. Kosova od strane Beograda.

Predsjednica Еvropske komisije je ranije, 30. oktobra, posjetila Skoplje gdje je započela turneju po Zapadnom Balkanu. U sklopu turneje planirano je da regionalnim liderima detaljnije predstavi plan ЕU za pridruživanje Zapadnog Balkana.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je juče na TV Prva izjavio da je Beograd spreman da ispuni stvari koje se ne tiču priznanja tzv. Kosova i članstva u UN, ali da mora da se formira ZSO. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Lutrija RS, Loto

    Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

  • 20:10 Еmisija: Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:45 ATV intervju: Mitropolit Tihon

    ''ATV intervju: Mitropolit Tihon

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.