Предјседница Европске комисије

Фон дер Лајен: Косово да прихвати ЗСО, од Србија очекујемо признање

  • Извор: РТ Балкан
  • 30.10.2023. 16:08

Предјседница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поновила је европски став да би тзв. "Косово" требало успоставити Заједницу српских општина, а Србија да дефакто призна "Косово".

Након састанка с предсједницом тзв. Косова Вјосом Османи, председница ЕК је рекла да је нацрт статута који су недавно предложили европске дипломате кључан за укидање казнених мјера које је ЕУ раније ове године увела против Приштине, након пораста тензија.

"О чему сам разговарала с предсједницом и о чему ћу разговарати с премијером је оно што можемо учинити да уклонимо (казнене) мјере. Овде је питање нацрта статута у средишту расправа и практично то је важан корак напријед у нормализацији односа између 'Косова' и Србије. То је кључно и сигурно ће отворити врата за приступ плану ширења (ЕУ). Радимо у том смјеру. Овдје би требало да обе стране одраде свој дио посла", рекла је Фон дер Лајен, преноси Радио Слободна Европа.

Кошарац: Поново се враћамо на опасне праксе игнорисања ставова Српске

Кошарац: Поново се враћамо на опасне праксе игнорисања ставова Српске

Упитана хоће ли ЕУ поставити услове или санкције Србији, будући да је предсједник Србије Александар Вучић изјавио да не може у потпуности провести договорено у правцу нормализације односа, Фон дер Лајен је рекла да ће током посјете Београду у уторак, 31. октобра, разговарати о корацима према дефекато признању тзв. Косова од стране Београда.

Предсједница Европске комисије је раније, 30. октобра, посјетила Скопље гдје је започела турнеју по Западном Балкану. У склопу турнеје планирано је да регионалним лидерима детаљније представи план ЕУ за придруживање Западног Балкана.

Предсједник Србије Александар Вучић је јуче на ТВ Прва изјавио да је Београд спреман да испуни ствари које се не тичу признања тзв. Косова и чланства у УН, али да мора да се формира ЗСО. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:30 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:55 Ноћни програм

    Ноћни програм