Предсједник Европске комисије

Фон дер Лајен-Кришто: Будућност БиХ је у Европској унији

  • Извор: СРНА
  • 01.11.2023. 12:18

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је данас у Сарајеву да је будућност БиХ у ЕУ и да на том путу пуноправног чланства има снажну подршку Уније.

- БиХ је показала и кроз формирање власти прошле године и све што је урађено у првој години мандата да ова земља и те како може остваривати резултате - истакла је Фон дер Лајенова на конференцији за новинаре у Сарајеву након састанка са предсједавајућом Савјета министара Борјаном Кришто.

Говорећи о пакету мјера у области владавине права на којима је БиХ радила у протеклим седмицама, она је рекла да би сада циљ требао бити одлучан напредак на реализацији 14 кључних приоритета.

Цвијановић: Фон дер Лајен заинтересована да у оквиру проширења ЕУ буду и земље западног Балкана

Цвијановић: Фон дер Лајен заинтересована да у оквиру проширења ЕУ буду и земље западног Балкана

- То ће свакако представљати напредак на процесу придруживања и приближити БиХ Евроској унији - оцијенила је Фон дер Лајенова.

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто изјавила је да је данашања посјета предсједника Европске комисије Урсуле фон дер Лајен БиХ значајан корак на путу БиХ ка ЕУ, наводећи да је упозната са новим европским програмом економског раста за земље западног Балкана вриједног шест милијарди евра.

- То је финансијска одлука о помоћи од шест милијарди на земље региона, двије милијарде су бесповратна средства, а четири милијарде кроз зајмове - рекла је Кришто на конференцији за новинаре у Сарајеву након састанка са Фон дер Лајеновом.

Према њеним ријечима, кроз нови план раста Савјет министара остаје предан испуњавању онога што се очекује од БиХ, а то је приступање јединственом тржишту, завршетак регионалног тржишта, спровођење реформи, као и повећање претприступне помоћи.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић и у новој сезони емисије 'На ивици терена' упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.