Evropska komisija

Fon der Lejenova najavila 71 milion evra za energetski sektor BiH

  • Извор: СРНА
  • 28.10.2022. 13:03

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lejen najavila je danas u Sarajevu da EU priprema paket energetske podrške za zapadni Balkan kojim je kratkoročno predviđen 71 milion evra bespovratnih sredstava za saniranje posljedica većih cijena energenata za privredu i ugrožena domaćinstva u BiH.

Ona je navela da će to srednjoročno ubrzati prelazak na pouzdanije izvore energije.

"Tu govorim o solarnim, vjetroelektranama i elektranama na biomasu koje se mogu izgraditi za manje od godinu dana, ali i o novim interkonekcijama između BiH i vaših susjeda", rekla je Fon der Lajenova u obraćanju zvaničnicima BiH u Domu oružanih snaga BiH, kojem nisu prisustvovali zvanični predstavnici Republike Srpske.

Ona je izrazila zadovoljstvo što danas boravi u Sarajevu i dodala da BiH ima svoje mjesto u srcu EU, jer tu i pripada.

Fon der Lajenova je poručila da je budućnost BiH Evropa, a za mlade u BiH Evropa znači ekonomski prosperitet i slobodu kretanja, a njihove snove može ispuniti novo rukovodstvo u BiH.

"Uz vaše političko djelovanje zemlja ima jedinstvenu priliku u ovoj generaciji da krene naprijed. Ovo je trenutak za BiH i želim ohrabriti sve vas da ga iskoristite", istakla je ona i dodala da je to smisao njihove preporuke da se BiH dodijeli status kandidata.

Ona je naglasila da je u posljednje četiri godine, uprkos teškim okolnostima, postignut napredak kod javnih nabavki, u postizanju članstva u Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu i ranije ove sedmice na saradnji sa Evropolom.

Prema njenim riječima, sada je trenutak da se ponovo udruže snage u zemlji i ostvari napredak na putu u EU.

"Neću detaljisati o osam reformskih koraka koje smo jasno naznačili u svojoj preporuci. Svjesni smo da provođenje ovih reformi neće biti jednostavno, ali vas pozivam da nikada ne gubite iz vida ono što je na kraju ovog puta", rekla je Fon der Lajenova i dodala da će BiH biti zemlja u kojoj su svi jednaki pred zakonom.

Fon der Lajenova je istakla da reforme nisu važne samo zato što BiH vode u EU, već su bitne jer će BiH učiniti boljim mjestom za sve koji u njoj žive.

Ona je ponovila da je put koji vodi Evropa jasan, vrata EU su otvorena, a na domaćim liderima je da zajednički zakorače kroz ta vrata.

"To je vaša istorijska odgovornost kao novoizabranih domaćih lidera BiH. A mi ćemo uvijek biti uz vas", poručila je Fon der Lajenova.

Ona je istakla da je već dosta toga dobroga u toku, a danas će biti otvoren tunel "Ivan" koji će dodatno olakšati vezu od Mostara do Sarajeva i dalje, sa Budimpeštom na sjeveru.

"BiH je smještena u samom srcu Evrope, a vi bi trebali isto tako biti u samom srcu naše trgovinske i ekonomske razmjene", rekla je Fon der Lajenova.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.