Урсула фон дер Лејен

ЕУ спремила милијарде за Западни Балкан

  • Извор: СРНА
  • 16.10.2023. 20:27

Предсједник Европске комисије Урсула Фон дер Лејен изјавила је данас да је у плану инвестициони пакет за западни Балкан вриједан шест милијарди евра, који ће бити уложен тек након што буду спроведене реформе неопходне за приступање ЕУ.

Фон дер Лајенова је на конференцији за новинаре у Тирани, гдје се одржава Самит Берлинског процеса, поручила да ће те реформе приближити западни Балкан ЕУ, а да ће регион постати атрактивнији за инвеститоре.

"Инвестициони пакет се састоји од двије милијарде евра у грантовима и четири милијарде евра у зајмовима. Међутим, новац ће бити уложен тек након што буду спроведене реформе. Дакле, то је условно. Одлично функционише у ЕУ и вјерујем да ће функционисати на западном Балкану", поручила је Фон дер Лејенова.

Она је истакла да је потребно приближити економије земаља западног Балкана и ЕУ и да је за чланство потребно спровести реформе.


Из Ирана дошао у БиХ како би Роналду дао скупоцјени поклон

Из Ирана дошао у БиХ како би Роналду дао скупоцјени поклон

"Нови план за економски раст западног Балкана има потенцијал да удвостручи вриједност економија западног Балкана у овој деценији", рекла је Фон дер Лејенова.

Она је навела да се план састоји од четири тачке - приступ земаља западног Балкана јединственом тржишту ЕУ у кључним областима, формирање јединственог регионалног тржишта на западном Балкану, спровођење реформи и повећање инвестиција ЕУ у западни Балкан уколико неопходне реформе буду спроведене.

"Заједничко регионално тржиште земаља западног Балкана ће повећати БДП региона за 10 одсто", рекла је Фон дер Лејенова.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:45 АТВ интервју

    ''АТВ интервју

  • 21:15 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.