Njujork

Danas vanredan sastanak Savjeta bezbjednosti zbog obaranja aviona

  • Izvor: SRNA
  • 25.01.2024. 12:59

Vanredan sastanak Savjeta bezbjednosti UN održaće se danas zbog obaranja ruskog vojnog transportnog aviona sa ukrajinskim ratnim zarobljenicima u Belgorodskoj oblasti.

Francuska, kao predsjedavajuća Savjeta bezbjednosti UN, saopštila je da će sastanak početi danas u 17.00 časova po njujorškom vremenu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Rusija želi da utvrdi razloge "iza ovog ukrajinskog krivičnog djela".

Ukrajinci se plaše da uvezu F-16: Rusija zna gdje treba da gađa

Ukrajinci se plaše da uvezu F-16: Rusija zna gdje treba da gađa

Ukrajina nije potvrdila da li je umiješana u obaranje "iljušina" sa 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, ali njihova vojna obavještajna služba saopštila da oni nisu bili obaviješteni kako će Rusija dovesti zatvorenike do mjesta primopredaje.

Takođe, od Ukrajine nije traženo da osigura bezbjednost vazdušnog prostora oko Belgoroda, za razliku od prethodnih slučajeva razmjene.

Prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri svjetskoj organizaciji Dmitrij Poljanski izjavio je da je Francuska sinoć odbacila zahtjev Moskve da sazove hitan sastanak najvišeg tijela UN poslije obaranja aviona "Il-76".

Pratite nas i putem Vibera