Novi Meksiko

Djeca obučavana za džihad protiv nevjernika

  • 02.09.2018. 09:14

Trinaestogodišnji dječak, koji je uhapšen u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko, rekao je da ga je momak njegove majke obučavao da vrši džihad protiv nevjernika, navodi se u dokumentima pripremljenim za sud.

Dječak je bio među 11 djece i petoro odraslih koji su živjeli u kompleksu u oblasti Taos u kojem je policija prošlog mjeseca pronašla skladište vatrenog naoružanja.

Uhapšeni su se prvobitno suočavali sa optužbama pred državnim sudom, ali je krajem sedmice pet odraslih, uključujući njihovog lidera 35-godišnju Žani Levil, Federalni istražni biro uhapsio i optužio za udruživanje i prekršaje u vezi sa vatrenim naoružanjem.

U dokumentima pripremljenim za sud specijalni agenti FBI navode da je 13-godišnji sin Levilove istražiocima rekao da je momak njegove majke Siradž Ibn Vahadž želio da "prikupi vojsku i da ih je obučavao za džihad".

Dječak je agentima rekao da je Ibn Vahadž obučavao njega i ostale maloljetne sinove Levilove rukovanju vatrenim oružjem i vojnim tehnikama, uključujući brzo punjenje i borbi prsa u prsa, te da džihad znači ubijanje nevjernika u ime Alaha.

"Trinaestogodišnjak je još rekao da je njegova majka vjerovala da poruke dobija od Boga i da je posmatrao nju i Ibn Vahaca kako obavljaju rituale istjerivanja đavola iz trogodišnjeg dječaka koji se ugušio", ističe se u dokumentima.

Advokati odbrane tvrde da su optuženi koristili svoja Ustavna prava, da su praktikovali svoju vjeru i posjedovali oružje, te da su diskriminisani jer su tamnoputi i muslimani.

FBI je počeo da prati optužene u maju nakon što je Levilova napisala pismo bratu Ibn Vahadža u kojem od njega traži da im se prudruži i da postane "mučenik".

Optuženi će se pred sudom u Albukerkiju pojaviti u utorak 4. septembra.

Tagovi:
  • 12:15 Еmisija: Narod Priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Vrata sastanaka u četiri oka otvaramo samo zbog vas!

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.