Prvi u svijetu

D‌ječak (13) izliječen od smrtonosnog raka mozga

  • Izvor: Indeks
  • 14.02.2024. 18:35

Kada je Lukasu u dobi od šest godina dijagnostikovan rijedak tumor na mozgu, nije bilo sumnje što se tiče prognoze. Francuski ljekar Žak Gril morao je reći njegovim roditeljima da će njihov sin umrijeti. Ali sedam godina kasnije (Lukas sada ima 13 godina) od tumora više nema ni traga.

D‌ječak iz Belgije je postao prvo dijete na svijetu kojem je izliječen izrazito agresivan rak - gliom moždanog debla. "Lukas je pobijedio sve šanse preživljavanja", rekao je Gril iz Centra za rak Gustave Rosi u Parizu, a prenosi AFP. Svake godine se u Sjedinjenim Državama kod oko 300 d‌jece dijagnostikuju difuzni intrinzični pontinski gliom (DIPG), a u Francuskoj kod otprilike stotinu.

Broj novorođene djece u Sloveniji na istorijskom minimumu

Broj novorođene djece u Sloveniji na istorijskom minimumu

Šanse za preživljavanje za d‌jecu s tom vrstom raka su izrazito loši - većina ne doživi ni godinu dana nakon dijagnoze. Nedavna studija je pokazala da samo 10 odsto preživi do dvije godine kasnije. Radioterapija je ponekad uspjela usporiti razvoj ovog agresivnog tumora, a ni jedan lijek se do sada nije pokazao učinkovitim. 

Prvi takav slučaj 

Lukas i njegova porodica otputovali su iz Belgije u Francusku kako bi oboljeli d‌ječak bio jedan od prvih pacijenata uključenih u ispitivanje BIOMЕDЕ, koje testira potencijalne nove lijekove za DIPG. Lukas je od samog početka snažno reagovao na lijek protiv raka everolimus, koji mu je nasumično dodijeljen. "Tokom niza MRI skeniranja, gledao sam kako tumor potpuno nestaje", rekao je Gril.

Ljekar se nije usudio prekinuti tretman sve do prije godinu i pol dana, kada je Lukas kazao da ionako više ne uzima lijekove. "Ne znam ni za jedan takav slučaj u svijetu", kazao je Gril.

Zloglasni ubica Siniša Petrić izručen BiH

Zloglasni ubica Siniša Petrić izručen BiH

Još uvijek nije sasvim jasno zašto se Lukas u potpunosti oporavio i kako bi njegov slučaj mogao pomoći drugoj d‌jeci poput njega. Sedmoro druge d‌jece koje je učestvovalo u ispitivanju takođe je preživjelo godinama nakon dijagnoze, ali je samo Lukasu tumor u potpunosti nestao. 

"Razlog zbog kojeg su ova d‌jeca reagovala na lijekove dok druga nisu vjerovatno je biološke prirode. "Lukasov tumor je imao izuzetno rijetku mutaciju zbog koje su stanice vjerovatno bile mnogo osjetljivije na lijek", kazao je Gril.

"Lukasov slučaj budi pravu nadu"

Naučnici sada proučavaju genetske abnormalnosti tumora pacijenata, kao i razvoj tumorskih "organoida", odnosno mase stanica proizvedene u laboratoriju. "Lukasov slučaj budi pravu nadu. Pokušaćemo in vitro reprodukovati razlike koje smo identifikovali u njegovim stanicama", rekla je Mari Debili, koja nadzire rad laboratorija. 

Kovačević: Nije pregovarano o pojedinačnim, već o paketu zakona

Kovačević: Nije pregovarano o pojedinačnim, već o paketu zakona


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: