Први у свијету

Д‌јечак (13) излијечен од смртоносног рака мозга

  • Извор: Индекс
  • 14.02.2024. 18:35

Када је Лукасу у доби од шест година дијагностикован риједак тумор на мозгу, није било сумње што се тиче прогнозе. Француски љекар Жак Грил морао је рећи његовим родитељима да ће њихов син умријети. Али седам година касније (Лукас сада има 13 година) од тумора више нема ни трага.

Д‌јечак из Белгије је постао прво дијете на свијету којем је излијечен изразито агресиван рак - глиом можданог дебла. "Лукас је побиједио све шансе преживљавања", рекао је Грил из Центра за рак Густаве Роси у Паризу, а преноси АФП. Сваке године се у Сједињеним Државама код око 300 д‌јеце дијагностикују дифузни интринзични понтински глиом (ДИПГ), а у Француској код отприлике стотину.

Број новорођене дјеце у Словенији на историјском минимуму

Број новорођене дјеце у Словенији на историјском минимуму

Шансе за преживљавање за д‌јецу с том врстом рака су изразито лоши - већина не доживи ни годину дана након дијагнозе. Недавна студија је показала да само 10 одсто преживи до двије године касније. Радиотерапија је понекад успјела успорити развој овог агресивног тумора, а ни један лијек се до сада није показао учинковитим. 

Први такав случај 

Лукас и његова породица отпутовали су из Белгије у Француску како би обољели д‌јечак био један од првих пацијената укључених у испитивање БИОМЕДЕ, које тестира потенцијалне нове лијекове за ДИПГ. Лукас је од самог почетка снажно реаговао на лијек против рака еверолимус, који му је насумично додијељен. "Током низа МРИ скенирања, гледао сам како тумор потпуно нестаје", рекао је Грил.

Љекар се није усудио прекинути третман све до прије годину и пол дана, када је Лукас казао да ионако више не узима лијекове. "Не знам ни за један такав случај у свијету", казао је Грил.

Злогласни убица Синиша Петрић изручен БиХ

Злогласни убица Синиша Петрић изручен БиХ

Још увијек није сасвим јасно зашто се Лукас у потпуности опоравио и како би његов случај могао помоћи другој д‌јеци попут њега. Седморо друге д‌јеце које је учествовало у испитивању такође је преживјело годинама након дијагнозе, али је само Лукасу тумор у потпуности нестао. 

"Разлог због којег су ова д‌јеца реаговала на лијекове док друга нису вјероватно је биолошке природе. "Лукасов тумор је имао изузетно ријетку мутацију због које су станице вјероватно биле много осјетљивије на лијек", казао је Грил.

"Лукасов случај буди праву наду"

Научници сада проучавају генетске абнормалности тумора пацијената, као и развој туморских "органоида", односно масе станица произведене у лабораторију. "Лукасов случај буди праву наду. Покушаћемо ин витро репродуковати разлике које смо идентификовали у његовим станицама", рекла је Мари Дебили, која надзире рад лабораторија. 

Ковачевић: Није преговарано о појединачним, већ о пакету закона

Ковачевић: Није преговарано о појединачним, већ о пакету закона


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.