Pokvarili im planove

ЕU reagovala: Meta hoće pretplatu za Fejsbuk i Instagram

  • Izvor: Kurir
  • 19.04.2024. 18:17

Meta je prethodno pokušavala da opravda prikupljanje podataka korisnika u ЕU različitim pravnim opravdanjima

Meta je prošle godine uvela pretplate u pokušaju da se izbori sa posljedicama presudne odluke ЕU iz jula, koja je zaključila da Meta nema pravnu osnovu za praćenje svojih korisnika bez njihovog izričitog pristanka. Međutim, zastupnici za privatnost su brzo izrazili nezadovoljstvo, tvrdeći da pristanak koji se dobija uz opciju plaćanja nije pravi pristanak.

Djevojka uzjahala ajkulu pa se pokajala: Osjetila sam krv na nezgodnom mjestu

Djevojka uzjahala ajkulu pa se pokajala: Osjetila sam krv na nezgodnom mjestu

Međutim, kako je Politiko objavio, Odbor za zaštitu podataka ЕU (EDPB) odbacio model "plati ili prihvati" koji je Meta predložila. ЕDPB je istakao da platforme moraju pružiti stvarni izbor korisnicima kada koriste modele zasnovane na pristanku ili plaćanju.

Predsjednica ЕDPB-a, Anu Talus, naglasila je potrebu za pravim izborom, ističući da većina korisnika pristaje na obradu podataka ne razumijevajući puno značenje svojih odluka. Maks Šrems, austrijski aktivista i pravnik, rekao je da "Meta nema više opcija" i da mora omogući korisnicima pravi izbor za personalizovano oglašavanje, bez praćenja korisnika koji jasno ne kažu "da".

Ljubavni horoskop za maj 2024.

Ljubavni horoskop za maj 2024.

Meta je prethodno pokušavala da opravda prikupljanje podataka korisnika u ЕU različitim pravnim opravdanjima od stupanja na snagu Opšte uredbe o zaštiti podataka (GDPR) 2018. godine, ali su sva ta opravdanja odbijena od strane regulatora kao neprihvatljiva.

Osim toga, u drugim vijestima o regulativama u ЕU, Еpl je u svojoj najnovijoj beta verziji iOS-a omogućio korisnicima u ЕU da direktno preuzimaju aplikacije sa sajtova programera, a ne samo preko Еp Stora, u skladu sa novim Zakonom o digitalnim tržištima.

Vanredno obavještenje u Еliti! Mijenja se dalji tok takmičenja?

Vanredno obavještenje u Еliti! Mijenja se dalji tok takmičenja?

I na kraju, Еvropska komisija je izrazila zabrinutost zbog toga što je TikTok u Francuskoj i Španiji lansirao novu aplikaciju "TikTok Lite" bez prethodne procjene rizika koja je zakonski obavezna, posebno u pogledu uticaja na mentalno zdravlje mladih i potencijalnu stimulaciju zavisničkog ponašanja. TikTok sada ima samo jedan dan da dostavi tu procjenu rizika.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?