EU zaprijetila sankcijama Turskoj

  • 02.10.2020. 08:15

Lideri EU poručili su Ankari da će iskoristiti sve instrumente i raspoložive opcije u slučaju ponovnih jednostranih akcija Turske ili provokacija koje krše međunarodno pravo, a kako bi odbranili svoje interese i interese država članica.

Lideri EU su na samitu u Briselu ponovili svoju punu solidarnost sa Grčkom i Kiprom i pozvali Tursku da se u regionu Istočnog Mediterana uzdrži jednostranih radnji koje su u "suprotnost sa interesima EU i koje krše međunarodno pravo i suverena prava država članica EU".

Turska je pozvana da se sa Kiprom uključi u dijalog u cilju rješavanja svih međusobnih pomorskih sporova, ali i da pod pokroviteljstvom UN nastavi pregovore o rješavanju kiparskog problema.

"Pod uslovom da se nastave konstruktivni napori da se zaustave ilegalne aktivnosti u odnosu na Grčku i Kipar, Evropski savjet se složio da pokrene pozitivnu političku agendu EU-Turska sa posebnim naglaskom na modernizaciju Carinske unije i olakšavanje trgovine, kontakata sa ljudima, dijaloga na visokom nivou, nastavka saradnje po pitanjima migracija", navodi se u zaključcima sa samita EU lidera.

Evropski savjet uputio je i poziv za multilateralnu konferenciju o istočnom Mediteranu koja bi trebalo da se bavi pitanjima pomorskog razgraničenja, sigurnosti, energetike, migracija i ekonomske saradnje, prenosi Tanjug.

Sankcije neće zaustaviti Ankaru

Turska će biti još odlučnija da zaštiti teritorijalna prava u istočnom Sredozemlju ukoliko EU danas odluči da joj uvede sankcije zbog istraživanja u tom području, izjavio je neimenovani višerangirani zvaničnik turskog Ministarstva spoljnih poslova.

On je rekao da sankcije neće odvratiti Tursku od njenih namjera, ali da mogu ugroziti predstojeći planirani dijalog sa Grčkom o pomorskim granicama i pravima na izvlačenje gasa i nafte.

Zvaničnik, koji je zatražio da ostane anoniman, govorio je u vrijeme održavanja dvodnevnog sastanka lidera EU koji je počeo juče i na kojem je Kipar zatražio od Njemačke i drugih članica da pozovu na uvođenje sankcija Ankari zbog agresivne politike i narušavanja kontinentalne površine ostrva.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.