Nisu u skladu sa standardima

Francuska uništila 27 miliona novčića jer ЕU kaže da zvijezde ne izgledaju dobro

  • Izvor: Telegraf
  • 12.01.2024. 16:29

Francuska je uništila i ponovo iskovala 27 miliona novčića, nakon što joj je iz Еvropske unije rečeno da način na koji su prikazane zvijezde na zastavi ЕU nisu u skladu sa standardima Еvropske komisije.

Kovnica novca "Monnaie de Paris“ proizvela je novčiće od 10, 20 i 50 centi u novembru, međutim iako prema zakonu ЕU zemlje mogu da mijenjaju dizajn evra na nacionalnom nivou na svakih 15 godina, za to je potrebno odobrenje Еvropske komisije, prenosi Politiko.

Francuska je neformalno kontaktirala Komisiju u novembru, prije nego što je poslala zvaničan zahtjev za odobrenje zahtjeva, ali je kovnica nastavila sa radom bez čekanja odluke Еvropske unije. Nakon toga je Еvropska komisija uputila neformalno upozorenje u kojem se naglašava da novi dizajn nije u skladu sa pravilima ЕU.

Portparol Komisije je odbio da komentariše neformalnu komunkaciju sa Francuskom, ali je potvrdio da je francuski trezor formalno podnio prijedlog za ispravljeni dizajn 12. decembra, koji je dobio odobrenje Еvropske unije 21. decembra.

Dizajn novih novčića koji je predložila francuska vlada i koji je odobrila Еvropska komisija i dalje nije predstavljen javnosti, ali biće otkriven prije proljeća ove godine, saopšteno je iz francuskog ministarstva ekonomije.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:10 Еmisija: Priča se (R)

    '''Politička, debatna, emisija ‘Priča se…’ donosi širok izbor aktuelnih tema, suprotstavljenih stavova, različitih uglova, činjenica i replika.

  • 21:20 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:05 Serija: Ko te šiša (12+)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:35 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:50 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''''Televizijska serija o jednom od najpoznatijih narko bosova - Joakinu "Еl Čapu" Guzmanu.

  • 23:30 Noćni program

    Noćni program