Нису у складу са стандардима

Француска уништила 27 милиона новчића јер ЕУ каже да звијезде не изгледају добро

  • Извор: Телеграф
  • 12.01.2024. 16:29

Француска је уништила и поново исковала 27 милиона новчића, након што јој је из Европске уније речено да начин на који су приказане звијезде на застави ЕУ нису у складу са стандардима Европске комисије.

Ковница новца "Monnaie de Paris“ произвела је новчиће од 10, 20 и 50 центи у новембру, међутим иако према закону ЕУ земље могу да мијењају дизајн евра на националном нивоу на сваких 15 година, за то је потребно одобрење Европске комисије, преноси Политико.

Француска је неформално контактирала Комисију у новембру, прије него што је послала званичан захтјев за одобрење захтјева, али је ковница наставила са радом без чекања одлуке Европске уније. Након тога је Европска комисија упутила неформално упозорење у којем се наглашава да нови дизајн није у складу са правилима ЕУ.

Портпарол Комисије је одбио да коментарише неформалну комункацију са Француском, али је потврдио да је француски трезор формално поднио приједлог за исправљени дизајн 12. децембра, који је добио одобрење Европске уније 21. децембра.

Дизајн нових новчића који је предложила француска влада и који је одобрила Европска комисија и даље није представљен јавности, али биће откривен прије прољећа ове године, саопштено је из француског министарства економије.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм