Učestvovali u ubistvu 84 padobranca

FSB uhapsila članove islamističke gerile Šamila Basajeva

  • Izvor: RT Balkan
  • 26.05.2023. 11:37

Federalna služba bezbjednosti Rusije (FSB) privela je trojicu članova islamističke gerile Šamil Basajev i Hatab, koji su učestvovali u ubistvu 84 pskovska padobranca 2000. godine, saopštio je ruski Istražni komitet.

FSB i Istražni komitet su u toku rada na ovom slučaju formirali bazu dokaza koja ukazuje da su u ovom zločinu učestvovali ruski državljani, stanovnici Kabardino-Balkarske Republike.

FSB otkrila saučesnika u ubistvu Tatarskog!

FSB otkrila saučesnika u ubistvu Tatarskog!

Uhapšeni su Batirov Anzor, rođen 1980. godine Kazančev Aslanbek, rođen 1971. godine, i Nakusov Tajmuraz, rođen 1979. godine. Svi su učesnici kabardijskog džemata, islamističke terorističke organizacije, precizira FSB u svom saopštenju.

Osumnjičene su uhapsili članovi Glavne uprave ruskog MUP-a za Sjeverno-kavkaski federalni okrug u Baksanu, Čegemu i selu Nartan i priveli ih istražnom organu koji će podići optužnicu zbog razbojništva, oružane pobune i pokušaja ubistva službenika državnih organa bezbjednosti.

FSB objavila snimak: Ovako je pripreman napad na Krimski most

FSB objavila snimak: Ovako je pripreman napad na Krimski most

Sada, kako navodi Istražni komitet Ruske Federacije, istraga razjašnjava "ulogu i konkretne radnje ovih osoba u toku napada".

FSB nastavlja da traži učesnike u terorističkim zločinima koji su se dogodili prethodnih godina, koji su izbjegli krivičnu odgovornost.

U požaru u zgradi FSB poginula jedna osoba

U požaru u zgradi FSB poginula jedna osoba

Pskovski padobranci poginuli su 2000. godine u Čečeniji u borbi sa višestruko nadmoćnijim snagama vojske Šamila Basajeva i Hataba. Ovo je jedna od najtragičnijih epizoda antiterorističkih operacija na Sjevernom Kavkazu 2000-ih godina.

Tagovi: