Četiri kilometra dugačak

IDF tvrdi: Otkriven najveći tunel Hamasa!

  • 17.12.2023. 17:46

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da su otkrile četiri kilometara dug i 50 metara dubok tunel strateškog značaja koji je navodno lično uspostavio Muhamed Sinvar, desna ruka i brat lidera Hamasa Jahje Sinvara.

Tunel je najveći i najduži u Gazi koji je IDF ikada pronašao, direktno povezuje vrh sjeverne Gaze sa Jabalijom prema južnom kraju sjeverne Gaze. IDF tvrdi da tunel prolazi isključivo kroz civilna područja.

Oglasio se UN: Šta će biti ako Izrael poplavi Hamasove tunele?

Oglasio se UN: Šta će biti ako Izrael poplavi Hamasove tunele?

Izvori IDF-a rekli su da su identifikovali tunel kao povezan s Muhamadom Sinvarom iz raznih obavještajnih podataka, uključujući i Hamasov video nadzor, nad kojim je ID kasnije preuzeo kontrolu.

Osim toga, IDF je saopštio da je Hamas koristio tunel za napad na izraelsku vojsku tokom cijelog rata, pa čak i prije nekoliko dana.

Tunel se dijeli na mnoge podtunele, opremljene teškim, dubljim mašinama za kopanje tunela sa kojima se IDF ranije nije sreo.

Spilberg počinje projekat o zločinima koje je počinio Hamas 7. oktobra

Spilberg počinje projekat o zločinima koje je počinio Hamas 7. oktobra

Osim toga, tunel ima razne priključke za struju, vodovod, komunikacije, vozila, obimno oružje i protivprovalna vrata dizajnirana da blokiraju ili usporavaju bilo kakav napredak IDF-a.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: