Nije znao da objasni

Irski premijer ruskim prankerima: Krim nema pravo na samoopredjeljenje, tzv. Kosovo ima, ali ne znam zašto

  • 19.12.2023. 21:54

Ruski prankeri Vovan i Leksus ponovo su "udarili", ovoga puta na irskog premijera Lea Varadkara koji u razgovoru sa "afričkim zvaničnikom" nije umio da objasni zašto "Kosovo" i Sjeverna Irska imaju pravo na samoopredjeljenje, a Krim nema.

Irska i Sjeverna Irska će se jednog dana ujediniti, to stoji u našem Ustavu. Sa druge strane, Krim je "okupirala" Rusija i organizovala lažni referendum pod vojnom okupacijom i bez međunarodnih posmatrača, pokušao je da objasni Varadkar.

Njemačka raspoređuje 4.800 vojnika na granici sa Rusijom

Njemačka raspoređuje 4.800 vojnika na granici sa Rusijom

U odgovor na to, prankeri su uporedili Krim sa "Kosovom" i pitali premijera zašto Irska podržava nezavisnost Prištine.

"Iskreno, Kosovo je postojalo prije nego što sam došao u vladu pa ne znam detalje situacije. Naravno da postoje i zemlje koje postanu nezavisne bez referenduma, ali mislim da je referendum poželjniji", pokušao je da objasni Varadkar.

Haos u Ukrajini: Traže mobilizaciju još pola miliona ljudi

Haos u Ukrajini: Traže mobilizaciju još pola miliona ljudi

Irski premijer je isto tako rekao da Velika Britanija, Francuska i SAD jesu i ostaju kolonijalne sile, ali ako su neke imperije radile loše stvari, to ne znači da "Putin ili Rusija mogu to da rade".

Varadkar je rekao i da Irska neće postati garant bezbjednosti Ukrajine i da ne vidi perspektivu pridruživanja Kijeva ЕU u doglednoj budućnosti, jer "svaka država mora da ispuni određene standarde u pogledu demokratije, pravosuđa i  privrede", za šta je Irskoj u to vrijeme trebalo 15-20 godina, prenosi RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera