Prvi put u istoriji

Istorijska egzekucija: U Americi izvršeno prvo pogubljenje azotnim gasom

  • Izvor: SRNA
  • 26.01.2024. 08:25

Vlasti američke države Alabame pogubile su Keneta Smita, osuđenog za ubistvo, uz pomoć azotnog gasa, što je prvi put u istoriji SAD, izjavio je državni tužilac Alabame Stiv Maršal.

"Pravda je zadovoljena. Kenet Smit pogubljen je zbog gnusnog čina koji je počinio prije više od 35 godina. U ovom slučaju prvi put u SAD, ali i u svijetu, korištena je metoda azotne hipoksije", naveo je Maršal u saopštenju.

Smit je ugušen stavljanjem hermetički zatvorene maske preko lica čime je bio prisiljen da udahne čist azot, gas koji je njegovo tijelo lišio kiseonika.

Branioci zatvorenika kritikovali su ranije ovaj novi metod pogubljenja kao "okrutnu i neuobičajenu kaznu" koja je zabranjena Osmim amandmanom Ustava SAD.

Kako su ruski diverzanti kroz cijev dugu dva kilometra zauzeli centar Avdejevke

Kako su ruski diverzanti kroz cijev dugu dva kilometra zauzeli centar Avdejevke

Pogubljenje se dogodilo nakon neuspjelog pokušaja Smitovih advokata u poslednjem trenutku da ospore tu mjeru u Vrhovnom sudu SAD i uprkos prigovorima UN i aktivista za ljudska prava.

Ranije ovog mjeseca, kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava saopštila je da je uznemirena planiranom egzekucijom i pozvala vlasti Alabame da preispitaju tu akciju.

Zatvorenik Kenet Judžin Smit osuđen je na smrt zbog izvršavanja naručenog ubistva žene 1988. godine. On i njegov saučesnik plaćeni su za to ubistvo po 1.000 dolara.

Crni roditelji dobili potpuno bijelu bebu plavih očiju: Otac odmah tražio DNK test

Crni roditelji dobili potpuno bijelu bebu plavih očiju: Otac odmah tražio DNK test

Ranije ovog mjeseca, američki sudija je odbio pokušaj da se blokira Smitovo pogubljenje, a u srijedu 24. januara i Vrhovni sud SAD odbio da zaustavi pogubljenje.

Smitov saučesnik pogubljen je 2010. godine, dok je Smit preživio pokušaj pogubljenja smrtonosnom injekcijom.

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.