Први пут у историји

Историјска егзeкуција: У Америци извршено прво погубљење азотним гасом

  • Извор: СРНА
  • 26.01.2024. 08:25

Власти америчке државе Алабаме погубиле су Кенета Смита, осуђеног за убиство, уз помоћ азотног гаса, што је први пут у историји САД, изјавио је државни тужилац Алабаме Стив Маршал.

"Правда је задовољена. Кенет Смит погубљен је због гнусног чина који је починио прије више од 35 година. У овом случају први пут у САД, али и у свијету, кориштена је метода азотне хипоксије", навео је Маршал у саопштењу.

Смит је угушен стављањем херметички затворене маске преко лица чиме је био присиљен да удахне чист азот, гас који је његово тијело лишио кисеоника.

Браниоци затвореника критиковали су раније овај нови метод погубљења као "окрутну и неуобичајену казну" која је забрањена Осмим амандманом Устава САД.

Како су руски диверзанти кроз цијев дугу два километра заузели центар Авдејевке

Како су руски диверзанти кроз цијев дугу два километра заузели центар Авдејевке

Погубљење се догодило након неуспјелог покушаја Смитових адвоката у последњем тренутку да оспоре ту мјеру у Врховном суду САД и упркос приговорима УН и активиста за људска права.

Раније овог мјесеца, канцеларија високог комесара УН за људска права саопштила је да је узнемирена планираном егзекуцијом и позвала власти Алабаме да преиспитају ту акцију.

Затвореник Кенет Јуџин Смит осуђен је на смрт због извршавања нарученог убиства жене 1988. године. Он и његов саучесник плаћени су за то убиство по 1.000 долара.

Црни родитељи добили потпуно бијелу бебу плавих очију: Отац одмах тражио ДНК тест

Црни родитељи добили потпуно бијелу бебу плавих очију: Отац одмах тражио ДНК тест

Раније овог мјесеца, амерички судија је одбио покушај да се блокира Смитово погубљење, а у сриједу 24. јануара и Врховни суд САД одбио да заустави погубљење.

Смитов саучесник погубљен је 2010. године, док је Смит преживио покушај погубљења смртоносном инјекцијом.

Пратите нас и путем Вибера