Алабама

Преседан у Америци: Врховни суд пресудио да су замрзнути ембриони д‌јеца

  • Извор: Кликс
  • 20.02.2024. 13:55

Врховни суд Алабаме донио је пресуду у којој се замрзнути ембрији сматрају дјецом. Ова одлука има далекосежне импликације на клинике за неплодност и ин витро оплодњу.

Пресуда се ослања на дословно тумачење Закона о незаконитој смрти малољетне особе. Суд је закључио да се закон односи на "сву д‌јецу, рођену и нерођену", без обзира на то налазе ли се у матерници или изван ње.

Устав Алабаме дефинише да је "свака особа створена на Божју слику", што је суд интерпретирао као забрану уништавања ембриона. Судије су се у својој пресуди од 131 странице чак позвали и на Библију.

Макрон обећао уношење у Устав права на абортус

Макрон обећао уношење у Устав права на абортус

Овај случај произлази из тужбе због незаконите смрти коју су покренули пацијенти Центра за репродуктивну медицину. Њихови ембриони су уништени када их је пацијент грешком извадио из јединице за криогено складиштење.

Судија окружног суда одбацио је тужбу, али је Врховни суд преиначио ту одлуку. Судац Џеј Мичел је у пресуди написао да није улога суда да "осмишљава нова ограничења" на темељу властитог схватања јавне политике.

Zbog zabrane abortusa u Misisipiju silovana djevojčica rodila dijete

Zbog zabrane abortusa u Misisipiju silovana djevojčica rodila dijete

Стручњаци за репродуктивна права изразили су забринутост да ова пресуда може угрозити ин витро оплодњу уопште.

Судија Грег Кук у супротном мишљењу је истакао да је закон о незаконитој смрти малољетне особе написан 1872. године, много прије него што су замрзнути ембриони постали технолошки могући.

U SAD-u predložena smrtna kazna za abortus

U SAD-u predložena smrtna kazna za abortus

Ова пресуда Врховног суда Алабаме несумњиво ће подстакнути расправу о статусу ембриона и утицати на будућност ин витро оплодње у САД-у.

(Кликс)

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)