Alabama

Presedan u Americi: Vrhovni sud presudio da su zamrznuti embrioni d‌jeca

  • Izvor: Kliks
  • 20.02.2024. 13:55

Vrhovni sud Alabame donio je presudu u kojoj se zamrznuti embriji smatraju djecom. Ova odluka ima dalekosežne implikacije na klinike za neplodnost i in vitro oplodnju.

Presuda se oslanja na doslovno tumačenje Zakona o nezakonitoj smrti maloljetne osobe. Sud je zaključio da se zakon odnosi na "svu d‌jecu, rođenu i nerođenu", bez obzira na to nalaze li se u maternici ili izvan nje.

Ustav Alabame definiše da je "svaka osoba stvorena na Božju sliku", što je sud interpretirao kao zabranu uništavanja embriona. Sudije su se u svojoj presudi od 131 stranice čak pozvali i na Bibliju.

Makron obećao unošenje u Ustav prava na abortus

Makron obećao unošenje u Ustav prava na abortus

Ovaj slučaj proizlazi iz tužbe zbog nezakonite smrti koju su pokrenuli pacijenti Centra za reproduktivnu medicinu. Njihovi embrioni su uništeni kada ih je pacijent greškom izvadio iz jedinice za kriogeno skladištenje.

Sudija okružnog suda odbacio je tužbu, ali je Vrhovni sud preinačio tu odluku. Sudac Džej Mičel je u presudi napisao da nije uloga suda da "osmišljava nova ograničenja" na temelju vlastitog shvatanja javne politike.

Zbog zabrane abortusa u Misisipiju silovana djevojčica rodila dijete

Zbog zabrane abortusa u Misisipiju silovana djevojčica rodila dijete

Stručnjaci za reproduktivna prava izrazili su zabrinutost da ova presuda može ugroziti in vitro oplodnju uopšte.

Sudija Greg Kuk u suprotnom mišljenju je istakao da je zakon o nezakonitoj smrti maloljetne osobe napisan 1872. godine, mnogo prije nego što su zamrznuti embrioni postali tehnološki mogući.

U SAD-u predložena smrtna kazna za abortus

U SAD-u predložena smrtna kazna za abortus

Ova presuda Vrhovnog suda Alabame nesumnjivo će podstaknuti raspravu o statusu embriona i uticati na budućnost in vitro oplodnje u SAD-u.

(Kliks)

Pratite nas i putem Vibera