UN saopštile

Izraelska vojska: U naredna 24 sata 1,1 miliona Palestinaca treba preseliti na jug Gaze

  • Izvor: Kliks
  • 13.10.2023. 06:52

Ujedinjene nacije saopštile su rano u petak da im je izraelska vojska rekla da bi se oko 1,1 milion Palestinaca u Gazi trebalo preseliti na jug ovog Pojasa u naredna 24 sata.

Izraelska vojska je dovukla tenkove u blizini Pojasa Gaze i spremna je za kopnenu invaziju, piše Rojters.

"Ujedinjene nacije smatraju da je nemoguće da se takav pokret dogodi bez razornih humanitarnih posljedica", rekao je portparol UN-a Stefan Dujarik u saopštenju.

Detaljno objašnjeno zašto Šmit nije visoki predstavnik

Detaljno objašnjeno zašto Šmit nije visoki predstavnik

Ujedinjene nacije snažno apeluju da se svaka takva naredba, ako bude potvrđena, poništi kako bi se izbjeglo ono bi što već tragediju moglo pretvoriti u katastrofalnu situaciju.

Dujarik je dodao da se naredba izraelske vojske odnosi i na svo osoblje UN-a i one koji su smješteni u objektima UN-a, uključujući škole, zdravstvene centre i klinike, prenosi Rojters.

Šef izraelske vojske, general-pukovnik Herzi Halevi, rekao je da će se izvući pouke iz sigurnosnih propusta oko Gaze koji su omogućili napad.

Izrael napao Siriju

Izrael napao Siriju

"Učićemo, istražiti, ali sada je vrijeme za rat", rekao je.

Izraelska vojska saopštila je da će u narednim danima đelovati "značajno" u gradu Gazi i da će se civili moći vratiti tek kada bude objavljena nova najava.

Izraelski ambasador pri UN-u Gilad Еrdan opisao je odgovor UN-a na rano upozorenje Izraela stanovnicima Gaze kao "sraman".

Hamas je pozvao Palestince da ustanu u petak u znak protesta zbog izraelskog bombardovanja.

Pratite nas i putem Vibera