УН саопштиле

Израелска војска: У наредна 24 сата 1,1 милиона Палестинаца треба преселити на југ Газе

  • Извор: Кликс
  • 13.10.2023. 06:52

Уједињене нације саопштиле су рано у петак да им је израелска војска рекла да би се око 1,1 милион Палестинаца у Гази требало преселити на југ овог Појаса у наредна 24 сата.

Израелска војска је довукла тенкове у близини Појаса Газе и спремна је за копнену инвазију, пише Ројтерс.

"Уједињене нације сматрају да је немогуће да се такав покрет догоди без разорних хуманитарних посљедица", рекао је портпарол УН-а Стефан Дујарик у саопштењу.

Детаљно објашњено зашто Шмит није високи представник

Детаљно објашњено зашто Шмит није високи представник

Уједињене нације снажно апелују да се свака таква наредба, ако буде потврђена, поништи како би се избјегло оно би што већ трагедију могло претворити у катастрофалну ситуацију.

Дујарик је додао да се наредба израелске војске односи и на сво особље УН-а и оне који су смјештени у објектима УН-а, укључујући школе, здравствене центре и клинике, преноси Ројтерс.

Шеф израелске војске, генерал-пуковник Херзи Халеви, рекао је да ће се извући поуке из сигурносних пропуста око Газе који су омогућили напад.

Израел напао Сирију

Израел напао Сирију

"Учићемо, истражити, али сада је вријеме за рат", рекао је.

Израелска војска саопштила је да ће у наредним данима ђеловати "значајно" у граду Гази и да ће се цивили моћи вратити тек када буде објављена нова најава.

Израелски амбасадор при УН-у Гилад Ердан описао је одговор УН-а на рано упозорење Израела становницима Газе као "сраман".

Хамас је позвао Палестинце да устану у петак у знак протеста због израелског бомбардовања.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм