Nova tačka

Južna Koreja u strahu

  • Izvor: B92
  • 27.10.2023. 09:10

Južnokorejske i američke trupe izvode ove nedjelje vježbe bojevom municijom kako bi pojačale kapacitete da odgovore, saopštila je danas vojska Južne Koreje.

Kako navode, cilj je da pojačaju kapacitete da odgovore na potencijalan "napad u stilu Hamasa" iz Sjeverne Koreje.

Ove dvije zemlje redovno održavaju vežbe, ali ovonedeljne vežbe uslijedile su nakon što je napad palestinske militantne grupe 7. oktobra na Izrael pokrenuo bezbjednosni alarm u Južnoj Koreji, koja sa Sjevernom Korejom ima najutvrđeniju granicu na svijetu, navodi AP.

Tenkovi ušli u pojas Gaze

Tenkovi ušli u pojas Gaze

Agencija dodaje da eksperti ukazuju da sjevernokorejska dalekometna artiljerija može da ispali oko 16.000 metaka za sat vremena u slučaju konflikta, što predstavlja ozbiljnu prijetnju za Seul, koji se nalazi na svega 50-ak kilometara od granice sa Sjevernom Korejom.

U trodnevnim vježbama koje su počele u srijedu učestvuje 5.400 južnokorejskih i američkih vojnika, 300 artiljerijskih sistema, 1.000 vozila i dio opreme ratnog vazduhoplovstva, saopštila je vojska Južne Koreje.

Luka Crepuljarević o životu na selu: Ništa ne živim lošije od svoje generacije

Luka Crepuljarević o životu na selu: Ništa ne živim lošije od svoje generacije

Kako je navedeno, vježbe uključuju udare usmjerene da "uklone izvore neprijateljskih artiljerijskih provokacija dugog dometa u ranom roku". Sjeverna Koreja nije odmah odgovorila na vježbe. AP navodi Južna Koreja i Sjedinjene Države proširuju svoje redovne vojne vježbe, suočene sa "napredujućim nuklearnim programom Sjeverne Koreje".

Od prošle godine Sjeverna Koreja je izvršila više od 100 raketnih testova, od kojih su neki simulirali nuklearne napade na Južnu Koreju i SAD.

Poznat identitet stradalog u Glamočanima

Poznat identitet stradalog u Glamočanima

Militantni palestinski Hamas 7. oktobra je počeo raketni napad na jug Izraela, a potom izveo i kopneni upad. Izrael je odgovorio vazdušnim udarima i blokadom Pojasa Gaze, a u sukobima je do sada poginulo više hiljada ljudi.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.