Problemi i za Francuze

Kako su stjenice zatvorile londonske biblioteke

  • Izvor: Glas Srpske
  • 16.12.2023. 17:33

Uprava biblioteke u zapadnom Londonu bila je primorana da se privremeno zatvori objekat pošto su u vraćenim knjigama pronađene stjenice.

Ovo je druga biblioteka u ovom dijelu britanske prestonice koja je u posljednja dva mjeseca morala da zatvori vrata. Osim Britanaca, ovaj problem imaju i Francuzi, koji se spremaju za Olimpijske igre i muku muče mjesecima sa najezdama insekata koji sisaju krv.

Biblioteka Northolt obavijestila je članove i druge posjetioce o zatvaranju u ponedeljak nakon što su insekti, o kojima se poslednjih mjeseci mnogo govori, otkriveni u vraćenim knjigama u subotu.

"Sa žaljenjem vas obaveštavamo da moramo privremeno da zatvorimo biblioteku Northolt nakon što smo uočili mali broj stenica“, navodi biblioteka u obaveštenju na društvenoj mreži Iks, ranije poznatoj kao Tviter.

U objavi se dodaje da su kontaktirani stručnjaci za dezinsekciju, te da se traga za najboljim i najbržim rješenjem za novonastalu situaciju. „Izvinjavamo se zbog neprijatnosti koje ova situacija može da izazove i zahvaljujemo korisnicima i osoblju biblioteke na razumjevanju“.

Zaposleni u biblioteci reagovali su brzo i profesionalno u rešavanju ovog pitanja, rekao je portparol savjeta londonskog Okruga Iling.

„Stjenice su problem u Velikoj Britaniji već više godina i poznato je da ih je teško iskorijeniti u često korišćenim prostorima kao što su javni prevoz i javne zgrade“, rekao je portparol, a prenosi Gardijan.

Prema njegovim riječima, u ovoj situaciji, preporučuju se redovne inspekcije i povećan oprez kako bi se da bube otkrile što ranije i preduzele mjere suzbijanja. To je druga biblioteka u Ilingu koja je zatvorena zbog stjenica za manje od dva mjeseca.

Firme za dezinsekciju u Londonu prijavile su da su „preplavljene“ pozivima zbog stjenica i ističu da je širenje ovih insekata „van kontrole“.

Situacija u Velikoj Britaniji čini se da je pogoršana nakon što su, krajem septembra, u Parizu, a zatim i širom Francuske zabilježene najezde stjenica. To je veliki problem francuskih vlasti jer se ova zemlja priprema za Olimpijske igre koje će se tokom ljeta održavati u nekoliko gradova, prenosi RTS.

Ranije ovog mjeseca, dva muškarca su uhapšena u Francuskoj jer su varali ljude naplaćujući i po 2.000 evra za uklanjanje stjenica koje nisu postojale. Prevaranti bi pregledali kuću, izvršili lažne usluge, uključujući prskanje prostorija aerosolom za koje su tvrdili da je izuzetno djelotvoran za ovaj problem, a zatim sve to naplatili papreno. Građanima bi nudili i mast za kožu koja odbija bube dok je, u stvari, to bila obična krema sa mirisom eukaliptusa.

Francuske vlasti saopštile su da je prevareno ukupno 48 osoba, među kojima je bilo više žena starijih od 90 godina.

(Glas Srpske)

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Narod Priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Vrata sastanaka u četiri oka otvaramo samo zbog vas!

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina