Sjeverna Irska

Kolega je zagrlio bez njenog pristanka, ona mu papreno naplatila

  • Izvor: Kurir
  • 05.01.2024. 16:34

Širli Lajons, 60, radila je kao dizajner/konsultant za prodaju u kompaniji Starplan u Portadaunu, u Sjevernoj Irskoj, od juna 2013. do aprila 2018.

Žalbe gospođe Lions o se**ualnom uznemiravanju i viktimizaciji su djelimično prihvaćene.

Vijeće Tribunala je zaključilo da je njena tvrdnja o nepravednom otpuštanju bila osnovana, ali manje tužbe nisu prihvaćene. Njen slučaj je podržala Komisija za ravnopravnost. Tribunalu je rečeno da je gospođa Lajons imala dobar odnos na poslu sa svojim kolegama.

Bila je jedina zaposlena žena, zajedno sa šest muškaraca, koja je prisustvovala božićnoj zabavi kompanije u Starplanovom salonu Portadovn 16. decembra 2017. Gospođa Lajons je rekla da je, kada se zabava preselila u restoran, bila izložena neželjenoj seksualnoj pažnji, piše "Kurir".

Kolega je dodirivao bez njenog pristanka

Tribunal je utvrdio da je jedan od njenih kolega komentarisao grudi i dekolte gospođe Lajons, i ne samo to - zagrlio ju je s leđa bez njenog pristanka. Takođe joj je nagovijestio da bi možda imali aferu i dodirnuo joj zadnjicu tada u restoranu.


Okončana tridesetogodišnja parnica: Sud oslobodio Maradonu optužbi za utaju poreza

Okončana tridesetogodišnja parnica: Sud oslobodio Maradonu optužbi za utaju poreza

Tribunal se "uvjerio da se ova pitanja odnose i na verbalno i na fizičko ponašanje se**ualne prirode". Tribunalu je rečeno da je 20. decembra 2017. ona prijavila svom linijskom rukovodiocu da ju je se**ualno uznemiravao kolega muškog pola. Sedam dana kasnije, uložila je formalnu pismenu žalbu.

Tribunal je nakon toga prihvatio i brojne pritužbe gospođe Lajons da je nakon svoje priložene žalbe doživjela ugnjetavanje od strane trojice kolega.

Komisija je rekla da to uključuje ignorisanje njenog postojanja na radnom mjestu, kao i potpuno isključivanje uz prijetnju da će je "uništiti", sve to koristeći zastrašujući i uvredljivi govor i neprijatno ponašanje usmjereno ka njoj.

Od straha je dala ostavku

Gospođa Lajons je dala ostavku u kompaniji u aprilu 2018. Slučaj je saslušan 2018. i njoj je dodijeljena odšteta od 18.857,18 funti, ali nakon žalbe gospođe Lajons, nalog za anonimnost je opozvan.


Kadirov ima prijedlog za Ameriku

Kadirov ima prijedlog za Ameriku

"Drago mi je da je slučaj završen, ovo je izvršilo veliki pritisak na mene i moju porodicu i tako sam im zahvalna na podršci. Takođe mi je drago što je Tribunal pristao da ukine nalog za anonimnost, važno mi je da budem slobodna da pričam o toj noći i onome što se dogodilo nakon toga", rekla je i nastavila da opisuje taj nemili događaj.

"Bili smo u noćnom izlasku, nešto što smo prethodnih godina radili bez incidenata, pa sam bila iznenađena i uznemirena onim što se dogodilo. U početku sam bila odlučna da ne dozvolim da mi to pokvari veče, i dala sam sve od sebe da jasno stavim do znanja da mi je dosta ovakvog ponašanja tokom noći, ali je na kraju bilo veoma loše iskustvo".

Ono što se kasnije dogodilo - bilo je još gore.

"Moje radno mjesto više nije bilo bezbjedno za mene i bilo mi je fizički muka kada sam ujutru išla na posao. Ustajala sam protiv ponašanja koje ne bi trebalo da se dešava ni na jednom radnom mjestu i na mom menadžeru, a moj poslodavac je potpuno propustio da me zaštiti ni od uznemiravanja ni od naknadne viktimizacije", ispričala je ona.


Špijuni otkrili da li će kćerka naslijediti sjevernokorejskog lidera Kim Džong-una

Špijuni otkrili da li će kćerka naslijediti sjevernokorejskog lidera Kim Džong-una

Žeraldin Mekgi, glavni komesar Komisije za ravnopravnost, na sve ovo je rekla:

"Korporativne zabave i izleti mogu biti važan element nagrade, priznanja i izgradnje tima. Ali, kao i u bilo kojoj drugoj oblasti rada, poslodavci moraju osigurati da svi koji prisustvuju budu bezbjedni i da se poštuje njihovo dostojanstvo, a ako se to ne dogodi, a osoblje ima razloga da se žali, moraju biti zaštićeni od naknadne viktimizacije i ugnjetavanja".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:55 Еmisija: Na ivici terena (R)

    ''Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u novoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 13:30 Еmisija: Еnergo klub (R)

    ''Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće?

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.