Optužbe

London optužio Peking: Kinezi vrbuju naše i savezničke istaknute građane

  • Izvor: RT Balkan
  • 15.09.2023. 07:22

Vlasti Velike Britanije upozorile su da Kina navodno aktivno pronalazi Britance na visokom položaju, koje zatim pokušava da vrbuje u cilju pritiska na London, saopštila je juče britanska vlada.

U zvaničnom dokumentu koji je objavljen na njihovom sajtu, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva "priznaje da Kina nastoji da cilja na državljane Britanije i njenih saveznika, koji se nalaze na ključnim pozicijama i koji raspolažu osjetljivim informacijama i imaju iskustvo", uključujući tu i one koji rade za vladu, vojsku, industrijski sektor, ali i šire od toga.

"Kina je 'prešla crtu' i sada umjesto da pokušava da utiče na vlasti u Londonu ona se bavi miješanjem u unutrašnje poslove Ujedinjenog Kraljevstva. Osim toga, Peking vrlo aktivno sprovodi špijunske akcije u sajber sferi, zbog čega je London prinuđen da ulaže znatnu sumu novca u kompjutersku zaštitu Velike Britanije", navodi se. 

Šolc uporedio Ukrajinu i SRJ

Šolc uporedio Ukrajinu i SRJ

Vijest se pojavila nakon što su mediji ranije prenijeli informaciju da je London priveo jednog zaposlenog u britanskom parlamentu zbog navodne sumnje da se bavio špijunažom u korist Pekinga. Njegova sfera rada, kako prenose "RIA Novosti", bila su spoljnopolitička pitanja zemlje, koja uključuju i saradnju sa Pekingom. 

"Tajms" je prenio da je u pitanju dvadesetosmogodišnji Kris Keš, koji je bio u kontaktu sa nizom visokih zvaničnika Konzervativne partije, a koji su imali pristup tajnim informacijama. On je priveden u martu ove godine, nakon čega je pušten uz kauciju. 

Na sve ovo, Kina odgovara da "to nije istina, već izmišljotina, te poziva London da prestane da širi dezinformacije".

Pratite nas i putem Vibera