Оптужбе

Лондон оптужио Пекинг: Кинези врбују наше и савезничке истакнуте грађане

  • Извор: РТ Балкан
  • 15.09.2023. 07:22

Власти Велике Британије упозориле су да Кина наводно активно проналази Британце на високом положају, које затим покушава да врбује у циљу притиска на Лондон, саопштила је јуче британска влада.

У званичном документу који је објављен на њиховом сајту, Влада Уједињеног Краљевства "признаје да Кина настоји да циља на држављане Британије и њених савезника, који се налазе на кључним позицијама и који располажу осјетљивим информацијама и имају искуство", укључујући ту и оне који раде за владу, војску, индустријски сектор, али и шире од тога.

"Кина је 'прешла црту' и сада умјесто да покушава да утиче на власти у Лондону она се бави мијешањем у унутрашње послове Уједињеног Краљевства. Осим тога, Пекинг врло активно спроводи шпијунске акције у сајбер сфери, због чега је Лондон принуђен да улаже знатну суму новца у компјутерску заштиту Велике Британије", наводи се. 

Шолц упоредио Украјину и СРЈ

Шолц упоредио Украјину и СРЈ

Вијест се појавила након што су медији раније пренијели информацију да је Лондон привео једног запосленог у британском парламенту због наводне сумње да се бавио шпијунажом у корист Пекинга. Његова сфера рада, како преносе "РИА Новости", била су спољнополитичка питања земље, која укључују и сарадњу са Пекингом. 

"Тајмс" је пренио да је у питању двадесетосмогодишњи Крис Кеш, који је био у контакту са низом високих званичника Конзервативне партије, а који су имали приступ тајним информацијама. Он је приведен у марту ове године, након чега је пуштен уз кауцију. 

На све ово, Кина одговара да "то није истина, већ измишљотина, те позива Лондон да престане да шири дезинформације".

Пратите нас и путем Вибера