Nezapamćen skandal

Najdrskija izdaja u istoriji Amerike

  • Izvor: B92
  • 01.03.2024. 08:12

Bivši američki ambasador Manuel Roča izjavio je da će se izjasniti krivim po optužbama da je služio kao tajni agent za Kubu decenijama unazad.

Time je neočekivano brzo donijeto rješenje za slučaj koji su tužioci opisali kao jednu od najdrskijih izdaja u istoriji američke inostrane službe.

Roča (73) je rekao saveznom sudiji da će priznati savezne optužbe za zavjeru da je djelovao kao agent strane vlade, što bi ga moglo odvesti iza rešetaka na nekoliko godina, prenio je AP.

Haos na Haitiju: Bande žele da svrgnu premijera, oteti studenti

Haos na Haitiju: Bande žele da svrgnu premijera, oteti studenti

Njegov branilac je nagovijestio da su se tužioci dogovorili oko kazne, ali dužina kaznenog roka nije juče saopštena u sudu.

Sljedeće ročište zakazano je za 12. april.

Tužioci su naveli da je Roča učestvovao u "tajnim aktivnostima" u ime Kube najmanje od 1981. godine, kada je pristupio američkoj spoljnoj službi, uključujući sastajanje sa kubanskim obavještajnim operativcima i pružanje lažnih informacija zvaničnicima američke vlade o svojim kontaktima.

Dojava o bombi na aerodromu

Dojava o bombi na aerodromu "Nikola Tesla"

Roču, čija je dvodecenijska karijera kao američkog diplomate uključivala visoke položaje u Boliviji, Argentini i Odjeljenju američkih interesa u Havani, uhapsio je FBI u njegovom domu u Majamiju u decembru.

Slučaj se u velikoj mjeri oslanja na samo Ročino priznanje protekle godine tajnom agentu FBI koji se predstavljao kao operativac kubanske obavještajne službe po imenu "Migel".

Tramp i Bajden posjetili granicu SAD i Meksika: Priliv migranata jedno od najvažnijih pitanja

Tramp i Bajden posjetili granicu SAD i Meksika: Priliv migranata jedno od najvažnijih pitanja

Roča je hvalio pokojnog kubanskog lidera Fidela Kastra kao "komandanta", označio SAD "neprijateljem" i hvalio se da je više od 40 godina služio kao "kubanska krtica u srcu američkih spoljnopolitičkih krugova".

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:43 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.