Школе обуставиле рад

Хаос на Хаитију: Банде желе да свргну премијера, отети студенти

  • Извор: Телеграф
  • 01.03.2024. 07:53

Тешка размјена ватре избила је јуче у главном граду Хаитија Порт о Пренсу, а вођа једне од највећих укључених банди говорио је о координисаним нападима чији је циљ свргавање оспораваног премијера Ариела Хенрија.

Пуцњава се чула у неколико четврти у подручју главног града, док су снаге сигурности покушавале да одбију нападаче који су циљали полицијске станице, полицијску академију и друга стратешка мјеста попут аеродрома, преноси Index.hr.

Школе, универзитети и разне јавне и приватне установе обуставиле су своје активности, док су се стотине људи склониле у своје домове.

Студенти били таоци

Студенти Државног универзитета Хаитија узети су као таоци прије него што су пуштени, рекла је деканица агрономског факултета Јоселин Луисаинт за АФП. Најмање један студент је упуцан и повређен у нападу, додала је.

Први пут објављен необичан звук који је долазио из смјера подморнице Титан

Први пут објављен необичан звук који је долазио из смјера подморнице Титан

Неколико авионских компанија отказало је своје унутрашње и међународне летове након што су пројектили погодили авионе и дијелове терминала аеродрома Тусант-Ловертур.

"Све наоружане групе ће дјеловати како би исходиле одлазак премијера"

Од атентата на предсједника Јовенела Моисеа 2021. године, Хаити се суочио с озбиљном политичком, сигурносном и хуманитарном кризом, а наоружане банде преузеле су контролу над великим дијелом земље док број убистава расте. На власти од 2021, Ариел Хенри требало је да оде с дужности почетком фебруара.

"Крвава свадба" - доказ мржње према Србима

"Данас објављујемо да ће све наоружане групе дјеловати како би исходиле одлазак премијера Ариела Хенрија", рекао је вођа банде Џими Черисер, у видеу објављеном на друштвеним мрежама.

"Употребићемо све стратегије да постигнемо овај циљ. Преузимамо одговорност за све што се тренутно догађа на улицама", додао је.

Трамп и Бајден посјетили границу САД и Мексика: Прилив миграната једно од најважнијих питања

Трамп и Бајден посјетили границу САД и Мексика: Прилив миграната једно од најважнијих питања

Премијер Ариел Хенри је тренутно у Кенији, земљи која ће водити УН-ову мисију помоћи полицији у борби против банди. УН су јуче објавиле да је пет земаља потврдило своје учествовање у овој коалицији, а то су Бахами, Бангладеш, Барбадос, Бенин и Чад.

(Телеграф)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.