Ријеч струке

Први пут објављен необичан звук који је долазио из смјера подморнице Титан

  • Извор: Ало
  • 29.02.2024. 22:16

По први пут је јавно емитован аудио запис мистериозног "лупкања" које је долазило с мјеста потонућа подморнице Титан.

Потрага за подморницом покренута је након што је изгубила контакт с матичним бродом и нестала током експедиције на олупину Титаника 18. јуна 2023.

На крају другог дана потраге, стигла је вијест да су дубоко испод океана детектовани звукови који су се појављивали у интервалима од 30 минута. У новом документарцу, по први пут је емитован звук који има правилан, стабилан ритам због чега је привукао пажњу стручњака – и пробудио наду да би се могло радити о СОС сигналима које шаљу петорица мушкараца на броду, пише Дејли Мејл.

"Могло би бити да неко куца, правилност тих откуцаја врло је необична", каже у филму бивши капетан морнаричке подморнице Рајан Рамзи".

OceanGate obustavio komercijalne operacije

OceanGate obustavio komercijalne operacije

"Ритмично је, као да неко производи тај звук, а чињеница да се понавља стварно је необична", додаје он.

Након што је звук први пут снимљен 20. јуна око 23.30, америчка морнарица је потврдила да је детектовала звукове и сљедећег јутра.

Капетан обалне страже Џејми Фредрик тада је рекао:

"Што се тиче звука, не знамо шта је то, да вам будем искрен", навео је Фредрик.

Спасиоци су тада удвостручили своје напоре да пронађу несталу подморницу прије него што посади нестане кисика. 

"OceanGate" ne odustaje, nudi nova putovanja do Titanika!

У Титану је било пет путника: туристи Хамиш Хардинг (58), Шазада Давуд (48) и његов син Сулејман Давуд (19), пилот француске морнарице Пол-Хенри Наргелет и извршни директор Оушен Гејта. Наде које је пробудио тајанствени звук куцања, касније су распршене.

Подморница Одисеј 6К тима за потрагу стигла је до морског дна након вишедневне потраге и 22. јуна пронашла остатке подморнице, око 500 метара од правца Титаника. Титан је имплодирао због големог притиска воде на подморницу. Сви на подморници били су мртви у року од неколико милисекунди.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: