Riječ struke

Prvi put objavljen neobičan zvuk koji je dolazio iz smjera podmornice Titan

  • Izvor: Alo
  • 29.02.2024. 22:16

Po prvi put je javno emitovan audio zapis misterioznog "lupkanja" koje je dolazilo s mjesta potonuća podmornice Titan.

Potraga za podmornicom pokrenuta je nakon što je izgubila kontakt s matičnim brodom i nestala tokom ekspedicije na olupinu Titanika 18. juna 2023.

Na kraju drugog dana potrage, stigla je vijest da su duboko ispod okeana detektovani zvukovi koji su se pojavljivali u intervalima od 30 minuta. U novom dokumentarcu, po prvi put je emitovan zvuk koji ima pravilan, stabilan ritam zbog čega je privukao pažnju stručnjaka – i probudio nadu da bi se moglo raditi o SOS signalima koje šalju petorica muškaraca na brodu, piše Dejli Mejl.

"Moglo bi biti da neko kuca, pravilnost tih otkucaja vrlo je neobična", kaže u filmu bivši kapetan mornaričke podmornice Rajan Ramzi".

OceanGate obustavio komercijalne operacije

OceanGate obustavio komercijalne operacije

"Ritmično je, kao da neko proizvodi taj zvuk, a činjenica da se ponavlja stvarno je neobična", dodaje on.

Nakon što je zvuk prvi put snimljen 20. juna oko 23.30, američka mornarica je potvrdila da je detektovala zvukove i sljedećeg jutra.

Kapetan obalne straže Džejmi Fredrik tada je rekao:

"Što se tiče zvuka, ne znamo šta je to, da vam budem iskren", naveo je Fredrik.

Spasioci su tada udvostručili svoje napore da pronađu nestalu podmornicu prije nego što posadi nestane kisika. 

"OceanGate" ne odustaje, nudi nova putovanja do Titanika!

U Titanu je bilo pet putnika: turisti Hamiš Harding (58), Šazada Davud (48) i njegov sin Sulejman Davud (19), pilot francuske mornarice Pol-Henri Nargelet i izvršni direktor Oušen Gejta. Nade koje je probudio tajanstveni zvuk kucanja, kasnije su raspršene.

Podmornica Odisej 6K tima za potragu stigla je do morskog dna nakon višednevne potrage i 22. juna pronašla ostatke podmornice, oko 500 metara od pravca Titanika. Titan je implodirao zbog golemog pritiska vode na podmornicu. Svi na podmornici bili su mrtvi u roku od nekoliko milisekundi.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: