Stalni predstavnik Rusije u UN-u

Nebenzja: Amerika "gasi vatru benzinom" na Bliskom istoku

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 06.02.2024. 09:38

Vašington nastoji da "gasi vatru benzinom" i zaoštrava konfrontaciju na Bliskom istoku umjesto da traži prava rješenja za probleme u regionu, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

- Posljednji događaji potvrđuju da SAD ne traže i nikada zapravo nisu tražile rješenja za probleme u regionu. Logiku njihovog djelovanja treba tražiti isključivo u želji da po svaku cijenu sačuvaju svoj dominantan položaj u svijetu. Stoga je Vašington nastojao i nastojaće da gasi vatru benzinom i da pogoršava stalne nesuglasice na Bliskom istoku u onoj mjeri koja odgovara njegovom izraelskom savezniku - rekao je Nebenzja na sjednici SB UN koju je Rusija sazvala zbog američkih napada na Irak i Siriju.

Ruski diplomata smatra da se ne može računati na razboritost američkog establišmenta i njegovu spremnost da uzme u obzir interese zemalja iz regiona.

- Još jednom smo mogli da se uvjerimo u to 2. i 3. februara - zaključio je Nebenzja.

Podsjetimo, Amerika je 2. februara započela agresiju na Siriju, a bombardovani su i ciljevi na teritoriji Iraka.

Prema posljednjim podacima, u napadu je poginulo 10 ljudi, a 18 je ranjeno.

Američka vojska saopštila je da je pogodila više od 85 ciljeva u Iraku i Siriji i da su u napadima korišćeni brojni avioni, uključujući bombardere dugog dometa koji su doletjeli iz SAD.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.