Стални представник Русије у УН-у

Небензја: Америка "гаси ватру бензином" на Блиском истоку

  • Извор: Спутник Србија
  • 06.02.2024. 09:38

Вашингтон настоји да "гаси ватру бензином" и заоштрава конфронтацију на Блиском истоку умјесто да тражи права рјешења за проблеме у региону, изјавио је стални представник Русије у УН Василиј Небензја.

- Посљедњи догађаји потврђују да САД не траже и никада заправо нису тражиле рјешења за проблеме у региону. Логику њиховог дјеловања треба тражити искључиво у жељи да по сваку цијену сачувају свој доминантан положај у свијету. Стога је Вашингтон настојао и настојаће да гаси ватру бензином и да погоршава сталне несугласице на Блиском истоку у оној мјери која одговара његовом израелском савезнику - рекао је Небензја на сједници СБ УН коју је Русија сазвала због америчких напада на Ирак и Сирију.

Руски дипломата сматра да се не може рачунати на разборитост америчког естаблишмента и његову спремност да узме у обзир интересе земаља из региона.

- Још једном смо могли да се увјеримо у то 2. и 3. фебруара - закључио је Небензја.

Подсјетимо, Америка је 2. фебруара започела агресију на Сирију, а бомбардовани су и циљеви на територији Ирака.

Према посљедњим подацима, у нападу је погинуло 10 људи, а 18 је рањено.

Америчка војска саопштила је да је погодила више од 85 циљева у Ираку и Сирији и да су у нападима коришћени бројни авиони, укључујући бомбардере дугог домета који су долетјели из САД.

Пратите нас и путем Вибера