Dok je bila premijerka

Neonacisti planirali ubiti Sanu Marin!

  • 15.09.2023. 08:50

Četvorica finskih neonacista htjeli su prošle godine ubiti tadašnju šeficu vlade Sanu Marin, a to su htjeli učiniti oružjem isprintanim 3D printerom.

Podsjetimo, Marin je izgubila na izborima u aprilu te je u septembru odstupila s mjesta šefa Socijaldemokratske stranke. Marin je imala 34 godine kada je 2019. došla na vlast i time postala najmlađa osoba na premijerskoj funkciji na svijetu. Prije kraja mandata, uvela je Finsku u NATO.

"Htjeli su započeti rasni rat"

U ponedjeljak je na Okružnom sudu Paijat-Hame počelo suđenje Fincima optuženima za zločine s terorističkom namjerom, za koje vlasti tvrde da su bili motivisane krajnje desničarskim ideologijama, piše finski "ILЕ" (YLЕ).

Finska i zvanično u NATO-u

Finska i zvanično u NATO-u

Prema riječima tužioca, trojica od četvorice optuženih suočeni su s raznim optužbama vezanim za kaznena djela vezana uz vatreno oružje i obuku za počinjenje terorističkog čina. Četvrti osumnjičeni se suočava s optužbama za posjedovanje vatrenog oružja.

Policija je rekla da su osumnjičeni neonacisti koji su namjeravali koristiti taktiku "akceleracije da destabiliziraju društvo, započnu rasni rat i unaprijede svoje krajnje desničarske ciljeve. Tužilac je rekao da muškarci nisu službeno formirali grupu.

Planirali ubiti Sanu Marin

Na Telegramu su dvojica od četvorice optuženih raspravljali o tome kako lako mogu ubiti tadašnju premijerku. Marin je u to vrijeme trebala stići u njihov grad Lahti, sjeverno od Helsinkija. Policija je rekla da je jedan od njih precizirao da su htjeli izvesti oružani napad. Imali su pištolj iz kojeg su pucali u poštanski sandučić.

Jedan od optuženih kaže da su se pucajući opuštali, ali je rekao da bi, da želi, mogao ubiti premijerku. Za izvršenje ubistva planirali su koristiti oružje koje su izradili 3D printerom.

Finska premijerka neće biti kažnjena zbog snimaka s privatne zabave

Finska premijerka neće biti kažnjena zbog snimaka s privatne zabave

- Pištolj FGC-9 bio je pri ruci i autom sam mogao stići do trgovine u Lahtiju za deset minuta. Tada sam o tome govorio na Telegramu, da postoji teoretska mogućnost pokušaja političkog ubistva - rekao je jedan od osumnjičenih tokom ispitivanja. Jedan od optuženih rekao je da je bila riječ o šali i da nisu planirali ubistvo Marin.

Imali i druge mete

Policija je prethodno rekla da su osumnjičeni planirali napade na željeznice i drugu infrastrukturu, a takođe su razgovarali o planovima napada na ljude. Jedan od osumnjičeih naveo je adresu Еvropskog centra izvrsnosti za borbu protiv hibridnih prijetnji sa sjedištem u Helsinkiju kao metu.

Pored Marin, neonacisti su imali i druge mete - poslanike u parlamentu, antifašističke aktiviste i predstavnike manjina. Takođe, htjeli su napasti i lokacije poput sjedišta Unije ljevice, volonterske knjižare, veganskog kafića i noćnog kluba u gradu Tampereu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:15 Biznis klub (R)

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

    'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.