Док је била премијерка

Неонацисти планирали убити Сану Марин!

  • 15.09.2023. 08:50

Четворица финских неонациста хтјели су прошле године убити тадашњу шефицу владе Сану Марин, а то су хтјели учинити оружјем испринтаним 3Д принтером.

Подсјетимо, Марин је изгубила на изборима у априлу те је у септембру одступила с мјеста шефа Социјалдемократске странке. Марин је имала 34 године када је 2019. дошла на власт и тиме постала најмлађа особа на премијерској функцији на свијету. Прије краја мандата, увела је Финску у НАТО.

"Хтјели су започети расни рат"

У понедјељак је на Окружном суду Паијат-Хаме почело суђење Финцима оптуженима за злочине с терористичком намјером, за које власти тврде да су били мотивисане крајње десничарским идеологијама, пише фински "ИЛЕ" (YЛЕ).

Finska i zvanično u NATO-u

Finska i zvanično u NATO-u

Према ријечима тужиоца, тројица од четворице оптужених суочени су с разним оптужбама везаним за казнена дјела везана уз ватрено оружје и обуку за почињење терористичког чина. Четврти осумњичени се суочава с оптужбама за посједовање ватреног оружја.

Полиција је рекла да су осумњичени неонацисти који су намјеравали користити тактику "акцелерације да дестабилизирају друштво, започну расни рат и унаприједе своје крајње десничарске циљеве. Тужилац је рекао да мушкарци нису службено формирали групу.

Планирали убити Сану Марин

На Телеграму су двојица од четворице оптужених расправљали о томе како лако могу убити тадашњу премијерку. Марин је у то вријеме требала стићи у њихов град Лахти, сјеверно од Хелсинкија. Полиција је рекла да је један од њих прецизирао да су хтјели извести оружани напад. Имали су пиштољ из којег су пуцали у поштански сандучић.

Један од оптужених каже да су се пуцајући опуштали, али је рекао да би, да жели, могао убити премијерку. За извршење убиства планирали су користити оружје које су израдили 3Д принтером.

Finska premijerka neće biti kažnjena zbog snimaka s privatne zabave

Finska premijerka neće biti kažnjena zbog snimaka s privatne zabave

- Пиштољ ФГЦ-9 био је при руци и аутом сам могао стићи до трговине у Лахтију за десет минута. Тада сам о томе говорио на Телеграму, да постоји теоретска могућност покушаја политичког убиства - рекао је један од осумњичених током испитивања. Један од оптужених рекао је да је била ријеч о шали и да нису планирали убиство Марин.

Имали и друге мете

Полиција је претходно рекла да су осумњичени планирали нападе на жељезнице и другу инфраструктуру, а такође су разговарали о плановима напада на људе. Један од осумњичеих навео је адресу Европског центра изврсности за борбу против хибридних пријетњи са сједиштем у Хелсинкију као мету.

Поред Марин, неонацисти су имали и друге мете - посланике у парламенту, антифашистичке активисте и представнике мањина. Такође, хтјели су напасти и локације попут сједишта Уније љевице, волонтерске књижаре, веганског кафића и ноћног клуба у граду Тампереу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)