General odlazi

Nije spriječen napad Hamasa: Pala prva ostavka!

  • 22.04.2024. 12:37

Šef izraelske vojnoobavještajne uprave Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general-major Aharon Haliva podnio je ostavku zbog neuspjeha bezbjednosnih snaga da spriječe napad radikalnog palestinskog pokreta Hamas na Izrael 7. oktobra prošle godine, saopštila je IDF.

Kako se navodi, Haliva je o svojoj odluci obavijestio načelnika štaba IDF-a Hercija Halevija.

"U konsultaciji sa načelnikom Generalštaba i uz odobrenje ministra odbrane, odlučeno je da general-major Aharon Haliva napusti funkciju i povuče se iz IDF-a čim njegov nasljednik bude imenovan", navodi se u saopštenju.

Haliva je u svojoj ostavci naveo da "Uprava za obavještajne poslove pod njegovom komandom nije ispunila zadatak koji joj je povjeren i da snosi krivicu za to što nije spriječio napad kao šef vojnog odjeljenja zaduženog za obavještajna upozorenja vladi i vojsci".

"Pozivam na osnivanje komisije koja će istražiti i saznati u temeljnom, dubinskom, sveobuhvatnom i preciznom maniru sve faktore i okolnosti koji su doveli do teških događaja", naveo je Haliva.

Vojska je u saopštenju navela da je načelnik vojnog štaba prihvatio Halivin zahtjev da podnese ostavku i zahvalio mu se na 38 godina službe.

Naime, radi se o prvoj ostavci nekog generala iz izraelskog generalštaba.

Portal Inet napominje da je šef izraelske vojne obavještajne službe donio tu odluku u početnoj fazi eskalacije sukoba u Pojasu Gaze, ali je odlučio da svoju namjeru sprovede tek sada, kada je završena aktivna faza sukoba u palestinskoj enklavi, a najveći dio snaga povučen.

Hamas je 7. oktobra prošle godine izvršio napad na Izrael u kojem je ubio oko 1.200 ljudi i kidnapovao oko 250, što je izazvalo rat u Gazi.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: