Berlin

Nijemci izašli na ulice: Protive se isporuci oružja Ukrajini

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 03.10.2023. 18:24

U glavnom gradu Njemačke na Dan njemačkog jedinstva okupilo se nekoliko hiljada ljudi desničarskih stavova koji se zalažu protiv isporuka oružja Ukrajini.

Takođe se zalažu i za ostavku vlade i prijevremene izbore u Njemačkoj.

Protestnu akciju, koja se održava na trgu ispred berlinske katedrale, najavili su aktivisti bliski desničarskoj partiji Alternativa za Njemačku (AfD) i pokretu "Kverdenker" koji se ranije protivio mjerama vlade u borbi protiv virusa korona.

Kličko: Nisam spreman da umrem za Ukrajinu!

Kličko: Nisam spreman da umrem za Ukrajinu!

Ovaj pokret smatra se desničarsko-populističkim i objedinjuje nekoliko desničarskih radikalnih organizacija, poput "Pegide".

U najavi su organizatori pozvali na ostavku vlade i ponovne izbore, kao i uvođenje narodnog glasanja prilikom donošenja važnih odluka. "Lijevi, desni, centar – nije nas briga. Mi smo za demokratiju koje sada nema", rekao je jedan od govornika na bini na protestu.

On je pozvao ljude da, nezavisno na političke preference, izađu na ulice protiv učešća Njemačke u vojnoj podršci Ukrajini, kao i da se pridruže drugim mirovnim akcijama, kao što su, na primjer, pristalice politike partije Levi Sare Vagenkneht.

"Blumberg": Američka vojska spremna da isporuči rakete dugog dometa Kijevu

"Nije nam više ni važno ko je u pravu, a ko nije – Rus, Ukrajinac ili Amerikanac. Njemačka je protiv rata", naglasio je on.

Naredni govornik pozvao je na reizbor vlade koja je, prema njegovom mišljenju, napravila greške u energetskoj politici i sprovela neodgovarajuće mjere u borbi protiv virusa korona.

Nakon nastupa govornika i muzičara, planirano je da demonstranti krenu u organizovanu šetnju kroz grad. Sa sobom nose njemačke zastave, a neki od njih drže i rusku trobojku i plakate koji pozivaju na povratak prijateljskim odnosima sa Rusijom.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.

  • 17:50 Еmisija: Na ivici terena (R)

    Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 18:20 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.