Берлин

Нијемци изашли на улице: Противе се испоруци оружја Украјини

  • Извор: Спутник Србија
  • 03.10.2023. 18:24

У главном граду Њемачке на Дан њемачког јединства окупило се неколико хиљада људи десничарских ставова који се залажу против испорука оружја Украјини.

Такође се залажу и за оставку владе и пријевремене изборе у Њемачкој.

Протестну акцију, која се одржава на тргу испред берлинске катедрале, најавили су активисти блиски десничарској партији Алтернатива за Њемачку (АфД) и покрету "Кверденкер" који се раније противио мјерама владе у борби против вируса корона.

Кличко: Нисам спреман да умрем за Украјину!

Кличко: Нисам спреман да умрем за Украјину!

Овај покрет сматра се десничарско-популистичким и обједињује неколико десничарских радикалних организација, попут "Пегиде".

У најави су организатори позвали на оставку владе и поновне изборе, као и увођење народног гласања приликом доношења важних одлука. "Лијеви, десни, центар – није нас брига. Ми смо за демократију које сада нема", рекао је један од говорника на бини на протесту.

Он је позвао људе да, независно на политичке преференце, изађу на улице против учешћа Њемачке у војној подршци Украјини, као и да се придруже другим мировним акцијама, као што су, на примјер, присталице политике партије Леви Саре Вагенкнехт.

"Блумберг": Америчка војска спремна да испоручи ракете дугог домета Кијеву

"Није нам више ни важно ко је у праву, а ко није – Рус, Украјинац или Американац. Њемачка је против рата", нагласио је он.

Наредни говорник позвао је на реизбор владе која је, према његовом мишљењу, направила грешке у енергетској политици и спровела неодговарајуће мјере у борби против вируса корона.

Након наступа говорника и музичара, планирано је да демонстранти крену у организовану шетњу кроз град. Са собом носе њемачке заставе, а неки од њих држе и руску тробојку и плакате који позивају на повратак пријатељским односима са Русијом.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.