Gorući problem

Njemačka je ekspres-lonac koji samo što ne eksplodira: Kako može država to da riješi?

  • 07.11.2023. 12:17

Islamistički marševi, veličanje terora, otvorena mržnja prema Jevrejima... Čak je i ministarka unutrašnjih poslova Njemačke Nensi Fezer rekla da je "crvena linija" pređena i da država mora da reaguje "sa zabranama okupljanja" i "oštrom intervencijom policije".

Međutim, postavlja se pitanje da li ove mjere mogu biti dovoljne da zaustave ono čega se mnogi u Njemačkoj bolje, dalje eskalacije i širenja mržnje?

Izrael likvidirao jednog od glavnih komandanata Hamasa u Pojasu Gaze

Izrael likvidirao jednog od glavnih komandanata Hamasa u Pojasu Gaze

Stručnjaci i poznavaoci ustava i zakona kažu da nema potrebe da Njemačka donosi nove zakone kako bi se određene grupe dovele u red.

"Krivični zakon, zakon o migrantima, zakon o azilu i boravku pružaju dovoljno mogućnosti da se teško sankcionišu oni koji ih krše i da se primjeni vladavina prava", kaže za Bild Volker Boeme-Nefler, sa Univerziteta Oldenburg.

Međutim, on ističe da "ako neko gleda na drugu stranu i sve trivijalizuje, ni najbolji zakoni nisu od koristi". To bi u prevodu značilo da država mora da istroši sve svoje mogućnosti.

Tajni pregovori Izraela: Simor Herš otkrio šta se nudi Hamasu u zamjenu za taoce?

Tajni pregovori Izraela: Simor Herš otkrio šta se nudi Hamasu u zamjenu za taoce?

Stručnjak za terorizam Piter Nojman, sa Kraljevskog koledža u Londonu poziva vladu da razvije "akcioni plan za islamistički i antiizraelski terorizam“, poput onog koji već postoji protiv desnog ekstremizma, piše Bild.

Nojman je veoma konkretan. Zahtijeva da se odmah provjere sve islamističke prijetnje i ponovo procjeni njihov potencijal prijetnje.

"Prijetnje od terorizma moraju odmah dati prioritet svim bezbjednosnim organima", navodi on.

Ističe i da društvene mreže i internet forume u kojima se islamisti organizuju treba pažljivo pratiti.

"Da li je to Izrael priznao da ima nuklearno oružje?"

"Tamo se trenutno pojavljuju nove mreže koje su jednako važne kao i ono što se dešava na ulicama“, smatra Nojman.

On smatra da je neophodno zabraniti rad "novim organizacijama", ali ne na način na koji je to urađeno u slučaju organizacija Hamas i Samidun.

"Nemojte objavljivati zabrane, ako ne planirate odmah da ih sprovedete", izričit je Nojman koji dodaje da vlada mora odmah prestati da finansira i odobrava skupljanje novca za islamističke organizacije.

Stručnjak za bezbjednost Karlo Masala, sa Univerziteta Bundesver u Minhenu kaže da bi zadatak trebalo da preuzme Kancelariju za zaštitu ustava.

"Oblast fenomena islamizma mora biti masovno proširena. To znači da "dvorišne džamije" moraju biti potpuno osvjetljene. I elektronskim sredstvima i "ljudskom inteligencijom", odnosno sa doušnicima", smatra on.

"Zeleni princ" Palestine: Otac mu jedan od osnivača Hamasa, a on je postao doušnik izraelskih obavještajaca!

Masala ne vjeruje da su opšte zabrane demonstracija neophodne, ali jasno stavlja do znanja da, ako, kao u Еsenu, demonstracije registruju ljudi ili organizacije koje su poznate kao zaštitne organizacije zabranjenih partija ili udruženja, protesti bi trebalo da budu zabranjeni.

Nefler kaže da se, naravno, sloboda izražavanja odnosi i na "čudna, iritantna, apsurdna ili zastrašujuća mišljenja, na demonstracijama, na TikToku ili drugdje“.

"Ali, ako se proslavljaju masakri Hamasa, ako se poziva na eliminaciju izraelske države ili ako se vrši huškanje, ova granica je pređena. Onda država mora da djeluje", smatra on.

Ustavni advokat Jozef Franc Lindner, sa Univerziteta u Augzburgu, poziva na "strogo sprovođenje prava na okupljanje uz zabranu okupljanja ako postoji rizik od antisemitskih izjava ili podsticanja“. I podsjeća na stav 47. Zakona o prebivalištu, koji takođe reguliše zabranu i ograničavanje političkog delovanja stranaca, prenosi Telegraf.rs.

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R) (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (R) (12+)

    ''''''''''''Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.