Litvanija

Njemačka povukla potez koji nije viđen 80 godina

  • Izvor: Indeks
  • 16.04.2024. 08:56

Prije dva dana u Litvaniju je stigla avangarda njemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi.

Ovo je prvi put od kraja Drugog svjetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van njemačkih granica. To je veliki izazov za njemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a prije svega ljudstva.

Nedostatak radne snage biće najveći problem. I dok oružje, oprema i municija mogu trajno da ostanu u bazama, vojnici sigurno ne bi pristali na trajno preseljenje u Litvaniju.

Novoformirana brigada Pancerbrigada 45 imaće 4.800 pripadnika i oko 200 civila (po želji, vojnici će moći da dovedu i svoje porodice), prenosi "Indeks".


Otkriven jedan od navodnih izraelskih planova za osvetu Iranu

Otkriven jedan od navodnih izraelskih planova za osvetu Iranu

Pancerbrigada 45 će se sastojati od jednog bataljona iz Bavarske, jednog iz Severne Rajne-Vestfalije i jednog međunarodnog bataljona koji će se sastojati od pripadnika NATO pojačanog prednjeg prisustva.

Ovaj bataljon, pod njemačkom komandom, ranije se nalazio u Litvaniji. Na zvaničnoj Fejsbuk stranici NATO-ove borbene grupe za napredno prisustvo Litvanije navodi se da se bataljon trenutno sastoji od pripadnika iz Njemačke, Belgije, Češke, Luksemburga, Holandije, Norveške i Hrvatske.

Da li bi NATO naredio nuklearni udar ako bi Rusi ušli u baltičke zemlje?

Da li će američki i/ili francuski predsjednik i britanski premijer narediti nuklearni napad na Rusiju jer su ruske snage ušle na teritoriju Litvanije, Letonije i Еstonije?

Ili je vjerovatniji scenario da Saveznici pošalju neke male kopnene snage da pomognu Litvancima, Letoncima i Еstoncima u odbrani?


Srpkinja poginula u Švajcarskoj, prijatelji se opraštaju potresnim porukama

Srpkinja poginula u Švajcarskoj, prijatelji se opraštaju potresnim porukama

Problem je tim veći što bi vrlo brzo, za otprilike godinu dana, NATO alijansa mogla da se suoči sa najvećom krizom do sada eventualnim povratkom Donalda Trampa u Ovalni kabinet Bijele kuće. Zbog toga bi bezbjednost baltičkih država, kao i svih drugih evropskih država, gotovo u potpunosti postala evropski problem. Еvropa ima dvije nuklearne sile - Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo. Međutim, samo Francuska je članica Еvropske unije.

Francuske nuklearne snage nisu velike (pogotovo ne u poređenju sa američkim i ruskim), ali bi ipak bile dovoljne da Vladimira Putina odvrate od eventualne agresivne politike prema evropskim državama. Stoga ne čudi što postoje prijedlozi da se francuske nuklearne snage evropeiziraju i tako ojača evropski odbrambeni potencijal protiv sjevernog susjeda. Ne bi bilo prvi put da velike evropske sile odluče da ih savezi ne obavezuju dovoljno da rizikuju svoj opstanak. Poljaci su to najteže osjetili 1939. godine, kada su njihovu zemlju rasparčali njemački nacionalsocijalisti i sovjetski komunisti.

Zanimljivo je da su Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo objavile rat samo Njemačkoj, dok su potpuno ignorisale rasparčavanje Poljske od strane SSSR-a. Poslije objave rata ništa nisu uradili protiv Njemačke sve do 10. maja 1940. i napada na Francusku. Ali tada je za Francuze bilo kasno.

Poljska želi nuklearno oružje

Stoga ne čudi što iz Varšave stižu izjave da Poljska želi da se naoruža nuklearnim oružjem kao najjačim sredstvom odvraćanja od mogućeg ruskog napada.


Jezivo ubistvo: U frižideru pronađeni ljudska glava i drugi dijelovi tijela

Jezivo ubistvo: U frižideru pronađeni ljudska glava i drugi dijelovi tijela

Izjava poljskog brigadnog generala Jaroslava Kraševskog od 12. februara poljskim medijima RMF FM da "oni koji posjeduju nuklearne sposobnosti imaju veoma visok nivo bezbjednosti" bila bi nezamisliva prije dvije godine.

Ali sada nije doživjela osudu poljske javnosti. Naprotiv, naišlo je na odobravanje. Problem je što Poljska nema dovoljno vremena da razvije sopstveno nuklearno oružje, pa se postavlja pitanje čije da upotrebi.

Najvjerovatnija varijanta je američka, ali bi povratkom Trampa na vlast i ta opcija bila veoma upitna. Ulaskom u NATO bezbjednosni savez, baltičke države su, kao i mnoge druge, vjerovale da su trajno riješile pitanje opstanka.

Republikanska blokada dalje pomoći Ukrajini, a povrh toga i Trampov negativan odnos prema NATO, nimalo ne ohrabruju. Еvropski nuklearni kišobran bi bio dobra zamjena za američki, ali za sada od toga neće biti ništa, piše "Indeks".

Pratite nas i putem Vibera