Indija

Novi plan za spasavanje zatrpanih radnika: Buše se dva tunela

  • 20.11.2023. 13:22

Spasioci u Indiji razmatraju nove opcije kako bi spasili 41 radnika koji su ostali zarobljeni u tunelu poslije urušavanja, koje se desilo prošlog petka, prenosi Bi-Bi-Si.

Na razmatranje novih planova spasilačke ekipe primorane su poslije neuspjelog pokušaja spasavanja prošlog petka, kada je akcija prekinuta pošto se čuo zvuk pucanja prilikom guranja metalnih cijevi kroz urušene zidove tunela.

Radnici u srušenom tunelu zarobljeni već sedmi dan: Bušilica se pokvarila

Radnici u srušenom tunelu zarobljeni već sedmi dan: Bušilica se pokvarila

Prema novim planovima, zvaničnici su saopštili da je u planu bušenje dva paralelna tunela kako bi se radnicima obezbijedio "put za bjekstvo".

Spasioci su do sada bušili iz unutrašnjosti tunela, dok se sada ulažu napori da se buši i sa druge strane tunela kako bi došli do zarobljenih radnika.

Federalni ministar za auto-puteve i puteve Nitin Gadkari posjetio je mjesto nesreće u nedjelju i saopštio da bi spasilačke operacije mogle da potraju "dva do tri dana".

Objašnjavajući da je rad na himalajskom terenu bio komplikovan, on je rekao da se trenutno puštaju u rad dvije mašine za bušenje. Rekao je da je prva mašina naišla na probleme kada je došla u kontakt sa stenama, dodajući da su stručnjaci taj problem riješili.

U subotu je došlo i do sukoba između onih koji su nadgledali akcije spasavanja i porodica zarobljenih radnika, iako ih je ranije prošle nedjelje, poslije protesta koji su organizovali tražeći od zvaničnika da ubrzaju bušenje, premijer Narendra Modi, uvjerio da "savezni i državni spasioci rade besprekorno" na spasavanju radnika.

Tunel u Utarakhandu, u sjevernom dijelu Utarkaši okruga, koji je u izgradnji, urušio se nakon klizišta 12. novembra. Kontakt sa zarobljenim radnicima uspostavljen je ubrzo nakon obrušavanja, i otada im se dopremaju zalihe kiseonika, vode i hrane.

Tunel Silkiara u Utarkašiju dio je projekta auto-puta savezne vlade za poboljšanje veza između poznatih hodočasničkih mjesta u Utarakhandu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: