Индија

Нови план за спасавање затрпаних радника: Буше се два тунела

  • 20.11.2023. 13:22

Спасиоци у Индији разматрају нове опције како би спасили 41 радника који су остали заробљени у тунелу послије урушавања, које се десило прошлог петка, преноси Би-Би-Си.

На разматрање нових планова спасилачке екипе приморане су послије неуспјелог покушаја спасавања прошлог петка, када је акција прекинута пошто се чуо звук пуцања приликом гурања металних цијеви кроз урушене зидове тунела.

Радници у срушеном тунелу заробљени већ седми дан: Бушилица се покварила

Радници у срушеном тунелу заробљени већ седми дан: Бушилица се покварила

Према новим плановима, званичници су саопштили да је у плану бушење два паралелна тунела како би се радницима обезбиједио "пут за бјекство".

Спасиоци су до сада бушили из унутрашњости тунела, док се сада улажу напори да се буши и са друге стране тунела како би дошли до заробљених радника.

Федерални министар за ауто-путеве и путеве Нитин Гадкари посјетио је мјесто несреће у недјељу и саопштио да би спасилачке операције могле да потрају "два до три дана".

Објашњавајући да је рад на хималајском терену био компликован, он је рекао да се тренутно пуштају у рад двије машине за бушење. Рекао је да је прва машина наишла на проблеме када је дошла у контакт са стенама, додајући да су стручњаци тај проблем ријешили.

У суботу је дошло и до сукоба између оних који су надгледали акције спасавања и породица заробљених радника, иако их је раније прошле недјеље, послије протеста који су организовали тражећи од званичника да убрзају бушење, премијер Нарендра Моди, увјерио да "савезни и државни спасиоци раде беспрекорно" на спасавању радника.

Тунел у Утаракханду, у сјеверном дијелу Утаркаши округа, који је у изградњи, урушио се након клизишта 12. новембра. Контакт са заробљеним радницима успостављен је убрзо након обрушавања, и отада им се допремају залихе кисеоника, воде и хране.

Тунел Силкиара у Утаркашију дио је пројекта ауто-пута савезне владе за побољшање веза између познатих ходочасничких мјеста у Утаракханду.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)