Velika Britanija

Ovo je osumnjičeni za napad kiselinom u Londonu: Dobio azil nakon što je osuđen za seksualno zlostavljanje

  • Izvor: Agencije
  • 02.02.2024. 08:37

Policija traga za Abdulom Šakurom Еzedijem (35), koji je posljednji put viđen u prodavnici u sjevernom Londonu u srijedu uveče, zbog napada kiselinom u južnom Londonu u kojem je povrijeđeno 12 osoba, od čega su dvije sa teškim povredama. Nezvanično, među povrijeđenima je i trogodišnje dijete.

Osumnjičeni za napad kiselinom u južnom Londonu osuđen je za seksualno zlostavljanje 2018. godine, ali je kasnije dobio azil.


On je osuđen za uznemiravanje 2018. godine, prije nego što je dobio azil 2021. ili 2022. godine, piše Bi-Bi-Si. 

Policija je ranije objavila njegovu fotografiju na kojoj se vidi da ima povrede po licu. 

Fotografija je snimljena u prodavnici Tesko ekspres na Kaledonijan Roudu u sjevernom Londonu, koja je oko 9 kilometara udaljena od mjesta hemijskog napada.

Policija je upozorila građane da ih odmah pozovu ako uoče osumnjičenog. Bi-Bi-Si je saznao da je Еzedi stigao u Veliku Britaniju u kamionu 2016. godine, putujući iz Avganistana.

Njegova kazna za seksualni napad, izrečena na sudu Njukasla, uključivala je rad u javnom interesu.

Nakon što je odslužio kaznu 2020. godine, Еzedi je pušten uslovno. Njegov zahtjev za azil je dva puta odbijen, ali mu je odobren treći put kada je izjavio da je prešao na hrišćanstvo.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova ističu ovaj slučaj kao primjer problema u sistemu, jer ljudi dobijaju azil uprkos osudama u Velikoj Britaniji.

Međutim, drugi kažu da tražioci azila i dalje mogu biti u opasnosti u svojoj matičnoj zemlji, čak i ako su osuđeni u Velikoj Britaniji.

Napad se dogodio u srijedu oko 19.25. U bolnicu je zbog zadobijenih povreda prevezeno ukupno 12 osoba, među kojima su djeca i policajci.

Među 12 povrijeđenih, pored majke i njene dvije kćerke, nalazi se i petoro policajaca koji su povrijeđeni na intervenciji. Tri žene, dvije u 30-im i jedna u 50-im, takođe su povrijeđene kada su pritekle u pomoć ženi i djevojkama.

Bajden gubi tlo pod nogama, Amerika na ivici građanskog rata

Bajden gubi tlo pod nogama, Amerika na ivici građanskog rata

Oni su pušteni iz bolnice sa lakšim opekotinama. Muškarac od 50 godina, koji je takođe pomagao, lakše je povrijeđen i odbio je bolničko liječenje. Majka i kćerka povrijeđene korozivnom supstancom zadobile su u napadu povrede "od kojih više nikada neće biti iste" .

Vozač autobusa Šenon Kristi, koja je vidjela napad, rekla je da je spasila trogodišnju djevojčicu koja je "izbačena iz auta" tokom napada. Kristi je dodala da je napadač bio obučen u crno i da je stekla utisak da poznaje žrtve.

- Čula sam prasak i da neko doziva u pomoć. Istrčala sam napolje i vidjela tog čovjeka kako baca dijete na pod. Onda ju je podigao i ponovo bacio na pod - rekla je Kristi.

Jedan svjedok je ranije rekao da je majka plakala i vrištala "Ne vidim, ne vidim" dok je pokušavao da pomogne.

Еzedi je automobilom pokušao da pobjegne sa lica mjesta, ali je naletio na parkirano vozilo, nakon čega je pobjegao pješke. Policija je na konferenciji za novinare potvrdila da je Еzedi iz okoline Njukasla i da je automobil ostavio na mjestu događaja.

Nakon dobijanja dojave o napadu, na lokaciju su upućene tri ekipe hitne pomoći.

Policija je apelovala na sve građane koji vide šta se dogodilo da im se jave. Takođe su zamolili stanovnike da provjere da li su kamere na kućama ili u automobilima možda snimile napadača kako bježi sa lica mjesta.

(Izvor: Bi-Bi-Si)

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film

    ''''Film

  • 00:10 Noćni program

    Noćni program