Велика Британија

Ово је осумњичени за напад киселином у Лондону: Добио азил након што је осуђен за сексуално злостављање

  • Извор: Агенције
  • 02.02.2024. 08:37

Полиција трага за Абдулом Шакуром Езедијем (35), који је посљедњи пут виђен у продавници у сјеверном Лондону у сриједу увече, због напада киселином у јужном Лондону у којем је повријеђено 12 особа, од чега су двије са тешким повредама. Незванично, међу повријеђенима је и трогодишње дијете.

Осумњичени за напад киселином у јужном Лондону осуђен је за сексуално злостављање 2018. године, али је касније добио азил.


Он је осуђен за узнемиравање 2018. године, прије него што је добио азил 2021. или 2022. године, пише Би-Би-Си. 

Полиција је раније објавила његову фотографију на којој се види да има повреде по лицу. 

Фотографија је снимљена у продавници Теско експрес на Каледонијан Роуду у сјеверном Лондону, која је око 9 километара удаљена од мјеста хемијског напада.

Полиција је упозорила грађане да их одмах позову ако уоче осумњиченог. Би-Би-Си је сазнао да је Езеди стигао у Велику Британију у камиону 2016. године, путујући из Авганистана.

Његова казна за сексуални напад, изречена на суду Њукасла, укључивала је рад у јавном интересу.

Након што је одслужио казну 2020. године, Езеди је пуштен условно. Његов захтјев за азил је два пута одбијен, али му је одобрен трећи пут када је изјавио да је прешао на хришћанство.

Из Министарства унутрашњих послова истичу овај случај као примјер проблема у систему, јер људи добијају азил упркос осудама у Великој Британији.

Међутим, други кажу да тражиоци азила и даље могу бити у опасности у својој матичној земљи, чак и ако су осуђени у Великој Британији.

Напад се догодио у сриједу око 19.25. У болницу је због задобијених повреда превезено укупно 12 особа, међу којима су дјеца и полицајци.

Међу 12 повријеђених, поред мајке и њене двије кћерке, налази се и петоро полицајаца који су повријеђени на интервенцији. Три жене, двије у 30-им и једна у 50-им, такође су повријеђене када су притекле у помоћ жени и дјевојкама.

Бајден губи тло под ногама, Америка на ивици грађанског рата

Бајден губи тло под ногама, Америка на ивици грађанског рата

Они су пуштени из болнице са лакшим опекотинама. Мушкарац од 50 година, који је такође помагао, лакше је повријеђен и одбио је болничко лијечење. Мајка и кћерка повријеђене корозивном супстанцом задобиле су у нападу повреде "од којих више никада неће бити исте" .

Возач аутобуса Шенон Кристи, која је видјела напад, рекла је да је спасила трогодишњу дјевојчицу која је "избачена из аута" током напада. Кристи је додала да је нападач био обучен у црно и да је стекла утисак да познаје жртве.

- Чула сам прасак и да неко дозива у помоћ. Истрчала сам напоље и видјела тог човјека како баца дијете на под. Онда ју је подигао и поново бацио на под - рекла је Кристи.

Један свједок је раније рекао да је мајка плакала и вриштала "Не видим, не видим" док је покушавао да помогне.

Езеди је аутомобилом покушао да побјегне са лица мјеста, али је налетио на паркирано возило, након чега је побјегао пјешке. Полиција је на конференцији за новинаре потврдила да је Езеди из околине Њукасла и да је аутомобил оставио на мјесту догађаја.

Након добијања дојаве о нападу, на локацију су упућене три екипе хитне помоћи.

Полиција је апеловала на све грађане који виде шта се догодило да им се јаве. Такође су замолили становнике да провјере да ли су камере на кућама или у аутомобилима можда снимиле нападача како бјежи са лица мјеста.

(Извор: Би-Би-Си)

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм: Инстаграм, живот под филтером

    ''Документарни програм: Инстаграм, живот под филтером

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.