Тексас

Бајден губи тло под ногама, Америка на ивици грађанског рата

  • Извор: Агенције
  • 02.02.2024. 08:00

Неуобичајен сукоб између савезне и државне владе се формира на граници Тексаса са Мексиком - битка око права савезних држава и безбиједности миграната због које неколико републиканских законодаваца о напетости говори као о настајућем грађанском рату.

До сукоба долази усред рекордног прилива миграната преко јужне границе САД, што ће сигурно бити главни проблем у овогодишњој предсједничкој трци.

Жилет-жица и одлука Врховног суда

Жилет-жица се дуго користи на дијеловима границе између Сједињених Држава и Мексика како би се спријечио прелазак миграната без докумената. У мају 2021. гувернер Тексаса Грег Абот проширио је употребу жице када је наредио проглашење катастрофе на граници, што је држави омогућило да постави ограду на приватном имању у близини ријеке Рио Гранде, пише Њујорк магазин.

Узаврело у Тексасу: Стиже 700 хиљада људи

Узаврело у Тексасу: Стиже 700 хиљада људи

У октобру је државни тужилац Тексаса Кен Пакстон тужио администрацију Џоа Бајдена због уклањања ове жилет-жице од стране царинских и граничних служби. Федерални агенти су пресјецали жицу како би спасли мигранте у опасности, а у тужби је наведено да је у питању уништавање државне имовине како би се мигрантима „помагало“ да пређу границу.

Након више жалби, Врховни суд је прошлог понедељка донио кратку одлуку, 5 према 4, да привремено паузира одлуку нижег суда којом се федералним агентима брани да секу ограде. Правни стручњаци кажу да постоји очигледан разлог за одлуку Врховног суда: Устав каже да је контрола државних граница федерална ствар.

Како је Абот пркосио одлуци Врховног суда?

Абот је у прошлу сриједу издао саопштење у којем тврди да је „савезна влада прекршила споразум између Сједињених Држава и државе (Тексаса)“ тако што није спријечила мигранте да пређу границу. У неколико дана након тога, Национална гарда Тексаса и државни војници наставили су сукоб са агентима граничне патроле око жице.

Тексас одбија послушност, десничари најављују оружани конвој

Тексас одбија послушност, десничари најављују оружани конвој

Једна критична тачка је парк Шелби од око 19 хектара у Игл Пасу, популарном прелазу код реке Рио Гранде; Званичници за спровођење закона у Тексасу поставили су баријере за бродске контејнере и жицу дуж обале ријеке код парка и надгледају приступ парку. Ту се 14. јануара удавила жена и двоје дјеце. Агенти граничне патроле кажу да су им трупе Националне гарде Тексаса „физички забраниле“ приступ парку како би их спасле. (Национална гарда Тексаса је изјавила да је ово „нетачно.“)

Кључа у Тексасу, спомињу и отцјепљење

Кључа у Тексасу, спомињу и отцјепљење

Након налога Врховног суда, Одјељење за унутрашњу безбиједност захтевало је да се граничној патроли одобри приступ јавном парку до петка. Пакстон је одбио тај захтјев 26. јануара. Затим је 29. јануара, подгувернер Тексаса Дан Патрик рекао је за Фокс њуз да „ако пресјеку жицу, ми ћемо је замијенити“

Републиканци се окупљају у Аботову одбрану

Републиканци су похрлили у Аботову одбрану, наводећи сукоб као примјер федералног задирања у права држава – чак и ако је предметно питање, међународна граница, федерална ствар, преноси Блиц.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм