Велика напетост на југу САД

Тексас одбија послушност, десничари најављују оружани конвој

  • Извор: Агенције
  • 27.01.2024. 12:28

Тензије између америчке владе и Тексаса, а које се тичу контроле америчко-мексичке границе ушле су у нову фазу, а чини се како власти у Тексасу не планирају одустати од својих планова постављања бодљикаве жице на граници.

Напетост између Вашингтона и Тексаса нарочито су се интензивирале након што је гувернер државе Грег Абот изјавио како да пркосити администрацији предсједника САД Џозефа Бајдена и америчком врховном суду који је донио одлуку како се бодљикава жица мора уклонити.

Врховни суд САД раније је донио одлуку о томе да се бодљикава жица коју су власти Тексаса поставиле у близини обала ријеке Рио Гранде мора пресјећи. Ипак, жица је остала на свом мјесту будући да савезним званичницима није одобрен приступ овом подручју.

Национална гарда Тексаса игнорисала је одлуку Врховног суда којом је одобрено уклањање ограде од жице и наставила изградњу ограде дуж границе са Мексиком.

Док је Бијела кућа политику Тексаса и гувернера Абота назвала нехуманом и контрапродуктивном, гувернер је рекао да брани државу од "инвазије".

Шта се дешава у Тексасу? Страх од обрачуна федералних снага и Националне гарде све већи

Шта се дешава у Тексасу? Страх од обрачуна федералних снага и Националне гарде све већи

С друге стране, Бајден је изјавио да ће, уколико Конгрес одобри Нацрт закона о сигурности граница, затворити границу.

-Предуго знамо да је граница пробијена. Давно је прошло вријеме да се то поправи. Када би оно што је договорено било усвојено кроз закон, то би био најправеднији сет реформи граничне безбједности које је наша земља икада видјела - поручио је Бајден.

Да је ситуација озбиљна доказ су и најаве екстремиста крајње деснице у САД који су најавили скуп под називом "Вратите нам нашу границу".

Оружани конвој требао би се кретати до границе с Тексасом, а десничари су на Телеграм каналима нагласили да ће се скупови одржати у Аризони, Калифорнији и Тексасу.

- Придружите нам се. Вријеме је да се ми народ мирно окупимо у част наших уставних права. Желимо позвати владу да предузме акције и осигура нашу јужну границу - поручили су.

Грег Абот изјавио је данас да је Тексас спреман за "невјероватан случај" да предсједник САД Џозеф Бајден федерализује Националну гарду док се настављају несугласице када је ријеч о мигрантима на јужној граници према Мексику.

- Па, прво, био бих шокиран. То би био безобразан потез са његове стране, потпуна катастрофа -рекао је Абот у емисији "Без цензуре", преноси портал Хил.

Абот је је критиковао Бајдена због неспровођења закона о имиграцији и  истакао уставно овлашћење које држава има да се брани од инвазије, јер се талас миграната који пристижу на границу наставио.


Републикански гувернери у неколико америчких савезних држава подржали су Абота у његовом сукобу са савезном владом.

Абот је рекао да је држава на границу распоредила припаднике Тексашког одјељења за јавну безбједност, као и друге службенике за спровођење закона заједно са припадницима Националне гарде из других држава, али је рекао да би још већи број припадника Гарде још више помогао.

Он је казао да би био "шокиран и разочаран" ако државе које су се обавезале да ће га подржати у његовим напорима на крају не пошаљу припаднике своје Националне гарде у Тексас.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: