Еvropa

Povećan rizik od islamističkih napada

  • Izvor: B92
  • 24.11.2023. 13:27

Еvropski bezbjednosni zvaničnici upozoravaju na sve veći rizik od napada radikalizovanih islamista nakon izbijanja rata u Pojasu Gaze.

Ističu da najveću prijetnju predstavljaju napadači "vukovi samotnjaci" koje je teško pratiti.

Više od 10 obavještajnih i policijskih zvaničnika u pet evropskih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku i Francusku, reklo je Rojtersu da pojačavaju nadzor islamističkih militanata.

Ovo će dodatno opteretiti resurse koji su već opterećeni suočavanjem sa prijetnjama iz Rusije, Kine i Irana, navodi agencija.

Neimenovani britanski bezbjednosni zvaničnik rekao je da će rat u Gazi vjerovatno postati najveće regrutno mjesto za islamističke militante od rata u Iraku 2003. godine.

Skandalozno: Odbjegli pedofil pred kamerama hrvatskog medija opravdava bijeg, tvrdi da nije kriv

Skandalozno: Odbjegli pedofil pred kamerama hrvatskog medija opravdava bijeg, tvrdi da nije kriv

Njemački zvaničnik kaže da su ga kolege iz obavještajne zajednice obavijestile da je prijetnja civilima najveća u novijoj istoriji Njemačke, a Johen Kopelke koji vodi najveći njemački policijski sindikat navodi da najveća opasnost prijeti od "samoradikalizovanih" militanata.

"Samo je pitanje vremena kada će ovi ljudi izvršiti zločine. Ne radi se uvek o tome da oni imaju bombe. Mogu da ulete kolima na skup ili da napadnu nožem", rekao je Kopelke.

Еvropa se priprema za

Еvropa se priprema za "arktik ekspoloziju"

U dva napada islamističkih militanata u Francuskoj i Belgiji prošlog meseca ubijene su tri osobe, a ove dve zemlje, zajedno sa Austrijom, Slovenijom i Bosnom i Hercegovinom, podigle su nivoe uzbune od terorističke prijetnje.

Pratite nas i putem Vibera