Европа

Повећан ризик од исламистичких напада

  • Извор: Б92
  • 24.11.2023. 13:27

Европски безбједносни званичници упозоравају на све већи ризик од напада радикализованих исламиста након избијања рата у Појасу Газе.

Истичу да највећу пријетњу представљају нападачи "вукови самотњаци" које је тешко пратити.

Више од 10 обавјештајних и полицијских званичника у пет европских земаља, укључујући Велику Британију, Њемачку и Француску, рекло је Ројтерсу да појачавају надзор исламистичких милитаната.

Ово ће додатно оптеретити ресурсе који су већ оптерећени суочавањем са пријетњама из Русије, Кине и Ирана, наводи агенција.

Неименовани британски безбједносни званичник рекао је да ће рат у Гази вјероватно постати највеће регрутно мјесто за исламистичке милитанте од рата у Ираку 2003. године.

Скандалозно: Одбјегли педофил пред камерама хрватског медија оправдава бијег, тврди да није крив

Скандалозно: Одбјегли педофил пред камерама хрватског медија оправдава бијег, тврди да није крив

Њемачки званичник каже да су га колеге из обавјештајне заједнице обавијестиле да је пријетња цивилима највећа у новијој историји Њемачке, а Јохен Копелке који води највећи њемачки полицијски синдикат наводи да највећа опасност пријети од "саморадикализованих" милитаната.

"Само је питање времена када ће ови људи извршити злочине. Не ради се увек о томе да они имају бомбе. Могу да улете колима на скуп или да нападну ножем", рекао је Копелке.

Европа се припрема за

Европа се припрема за "арктик експолозију"

У два напада исламистичких милитаната у Француској и Белгији прошлог месеца убијене су три особе, а ове две земље, заједно са Аустријом, Словенијом и Босном и Херцеговином, подигле су нивое узбуне од терористичке пријетње.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм