U Moskvi

Predstavljena bista Vitaliju Čurkinu koja će biti postavljena u Istočnom Sarajevu

  • 09.02.2024. 10:52

U Moskvi je danas predstavljen spomenik izuzetnom diplomati i bivšem ruskom predstavniku pri Ujedinjenim nacijama Vitaliju Čurkinu.

Bista je izlivena u bronzi i biće postavljena u gradu Istočno Sarajevo ispred Gradske uprave.

Autor biste je akademik Ruske akademije umjetnosti Ajdin Zejnalov. Projekat je realizovan na zahtjev Republike Srpske koja tako želi da izrazi zahvalnost ruskom diplomati na podršci koju je pružio srpskom narodu dok je radio u UN.

- Sjećanje na Vitalija Čurkina veoma je drago Srbima u Republici Srpskoj upravo zbog toga što je na određeni način glasao u Savjetu bezbjednosti (UN) kada se raspravljalo o pitanju priznanja genocida u Srebrenici. On je, naravno, glasao protiv. To je bio stav naše zemlje. Dakle, ovaj spomenik je veoma važan za Srbe, a to je bio zahtjev srpske strane. Tamo se nalazi spomen-ploča, a umjesto ove ploče biće podignut spomenik - rekao je nedavno rukovodilac ruske državne agencije Rossotrudnjičestvo (Ruska saradnja) Jevgenij Primakov mlađi.

Spomen ploča u znak sjećanja na ruskog diplomatu postavljena je u Istočnom Sarajevu 6. novembra 2017. godine na ulazu u Muzej savremene istorije Republike Srpske. Na crnoj mermernoj ploči sa portretom diplomate zlatom je utisnut natpis: "Vitalij Ivanovič Čurkin (1952-2017). Hvala za rusko "ne“.

Čurkin je 2015. godine, koji je bio stalni predstavnik Rusije pri UN, stavio veto na britanski nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti UN o događajima u Srebrenici 1995. godine.

Video prilog pogledajte OVDJЕ.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: