У Москви

Представљена биста Виталију Чуркину која ће бити постављена у Источном Сарајеву

  • 09.02.2024. 10:52

У Москви је данас представљен споменик изузетном дипломати и бившем руском представнику при Уједињеним нацијама Виталију Чуркину.

Биста је изливена у бронзи и биће постављена у граду Источно Сарајево испред Градске управе.

Аутор бисте је академик Руске академије умјетности Ајдин Зејналов. Пројекат је реализован на захтјев Републике Српске која тако жели да изрази захвалност руском дипломати на подршци коју је пружио српском народу док је радио у УН.

- Сјећање на Виталија Чуркина веома је драго Србима у Републици Српској управо због тога што је на одређени начин гласао у Савјету безбједности (УН) када се расправљало о питању признања геноцида у Сребреници. Он је, наравно, гласао против. То је био став наше земље. Дакле, овај споменик је веома важан за Србе, а то је био захтјев српске стране. Тамо се налази спомен-плоча, а умјесто ове плоче биће подигнут споменик - рекао је недавно руководилац руске државне агенције Россотрудњичество (Руска сарадња) Јевгениј Примаков млађи.

Спомен плоча у знак сјећања на руског дипломату постављена је у Источном Сарајеву 6. новембра 2017. године на улазу у Музеј савремене историје Републике Српске. На црној мермерној плочи са портретом дипломате златом је утиснут натпис: "Виталиј Иванович Чуркин (1952-2017). Хвала за руско "не“.

Чуркин је 2015. године, који је био стални представник Русије при УН, ставио вето на британски нацрт резолуције Савјета безбједности УН о догађајима у Сребреници 1995. године.

Видео прилог погледајте ОВДЈЕ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм